Načelnik Generalštaba primio delegaciju oružanih snaga SAD u okviru grupe aktivnosti „CAPSTONE“

Četvrtak, 7.9.2017 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas u Beogradu delegaciju oružanih snaga SAD koja, u okviru inicijative „CAPSTONE“, boravi u višednevnoj poseti Srbiji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu delegaciju oružanih snaga SAD koja, u okviru inicijative „CAPSTONE“, boravi u višednevnoj poseti Republici Srbiji.

General Diković je s američkom delegacijom razgovarao o dosadašnjoj saradnji Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD sa težištem na saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja i mogućnostima za unapređenje te saradnje.

Zajednički je konstatovano da saradnja u oblasti odbrane sa SAD i dalje predstavlja odličan deo ukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, a pogotovu se ističe saradnja kroz Program državnog partnerstva sa NG Ohaja koja traje duže od deset godina.

Grupa aktivnosti „CAPSTONE“ sprovodi se od 2007. godine, u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, tradicionalno u septembru svake godine, i obuhvata niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

Ove godine, visoka delegacija verske službe Nacionalne garde Ohaja, koju predvodi brigadni general Džozef Čizm, boravi u našoj zemlji u cilju razmene iskustava i nastavka saradnje u oblasti razvoja verske službe. Takođe, ekspertska grupa iz Ohaja boravi u bazi „Jug“ radi sagledavanja stepena razvoja baze, dok je u Centru za obuku podoficira u Pančevu delegacija Podoficirske akademije 7. Armije Evropske komande Oružanih snaga SAD. Veoma značajan segment ovogodišnjih aktivnosti je i multinacionalna komandno-štabna vežba Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja „Cyber Tesla 2017“, koja se od 10. do 16. septembra, realizuje istovremeno i u Ohaju i u R. Srbiji. 

Povezane vesti