Sertifikat UN za kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama

Utorak, 25.5.2021 | Multinacionalne operacije
U organizaciji Centra za mirovne operacije, prethodne nedelje je održan međunarodni kurs „Zaštita civila u mirovnim operacijama“, čime je uspešno realizovana poslednja faza u procesu resertifikacije kursa od strane Integrisane službe Ujedinjenih nacija za obuku.

Kurs je realizovan u skladu sa standardima Ujedinjenih nacija u obuci, a od 2017. godine Centar za mirovne operacije je za njegovo izvođenje sertifikovan od strane Ujedinjenih nacija.

Tokom petodnevnog kursa, ove godine realizovanog putem interneta, polaznici iz Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i stranih oružanih snaga izučavali su koncept zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u skladu sa mandatom misije i pravilima angažovanja.

Osim instruktora iz Centra za mirovne operacije, u nastavi su učestvovali i predavači iz partnerskih centara za obuku za učešće u mirovnim operacijama iz Bosne i Hercegovine i Mađarske, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i Predstavništva za Srbiju Visokog komesarijata UN za izbeglice.
 
Organizacijom ovog kursa, Centar za mirovne operacije je zadržao kontinuitet realizacije međunarodnih kurseva u uslovima pandemije zarazne bolesti kovid 19.

Povezane vesti