Međunarodni kurs o radiološko-hemijsko-biološkoj zaštiti

Utorak, 5.4.2022 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje se realizuje međunarodni kurs iz oblasti radiološko-hemijsko-biološke (RHB) zaštite, koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga šest drugih zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Azerbejdzana, Bosne i Hercegovine, Italije, Kipra, Mađarske, Crne Gore i Srbije će unaprediti svoja znanja iz ove oblasti i osposobiti se za upotrebu sredstava za zaštitu od dejstva radiološkog, hemijskog i biloškog oružja i dekontaminaciju ljudi. 

Programom obučavanja, pored teorijske nastave, predviđene su i praktične vežbe na poligonu „Ravnjak“ i u kasarni „Car Lazar“ tokom kojih će polaznici uvežbavati upotrebu savremene zaštitne vojne opreme i mernih instrumenata za određivanje zaštitne moći odeće i opreme na efekte dejstva ove vrste oružja. 

Realizacijom ovog međunarodnog kursa dalje se učvršćuje status Centra atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku i doprinosi  jačanju regionalne saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa sa partnerskim državama.

Povezane vesti