Obuka za izvođenje borbenih dejstava u operaciji PVO

Ponedeljak, 19.2.2024 | Obuka
Na lokacijama razmeštaja jedinica 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva naoružanih raketnim sistemima „neva M1T“ u toku je obuka profesionalnog sastava za rukovanje, borbenu upotrebu i osnovno tehničko održavanje sistema.

Cilj je unapređenje osposobljenosti za angažovanje u stalno zadejstvovanim snagama za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije i izvođenje defanzivne operacije protivvazduhoplovne odbrane, a akcenat je na praktičnom osposobljavanju starešina i profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primili dužnosti u jedinici.

U skladu s programom obučavanja, obuhvaćeni su svi sadržaji koji se odnose na taktiku upotrebe i održavanje sistema, sa težištem na pripremi i izvršenju gađanja u skladu s propisanim standardima i normama.

Realizacijom ove obuke, koja se u jedinici sprovodi svakodnevno uz praćenje i vrednovanje rada posluga, obezbeđuje se visok nivo sposobnosti za angažovanje u sistemu PVO zajedno s drugim snagama Vojske Srbije, odnosno za protivvazduhoplovnu odbranu snaga, važnih objekata i rejona od dejstva iz vazdušnog prostora.

U naoružanju 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, koja je nosilac vatrene moći u sistemu PVO, nalazi se široka paleta protivvazduhoplovnih sistema, od savremenih „FK-3“ i „pancira“, do sistema „neva“ i „kub“ na kojima je izvršena modernizacija, pa su njihova integracija i sposobnost za usklađeno delovanje od izuzetnog značaja za efikasnu kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

Povezane vesti