Položeni venci povodom Dana vojnih veterana

Nedelja, 4.12.2016 | Kultura i tradicija

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio komandant Garde general-major Milomir Todorović položila je danas vence na Novom groblju u Beogradu povodom Dana vojnih veterana.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio komandant Garde general-major Milomir Todorović, u pratnji brigadnih generala Stojana Konjikovca, načelnika Uprave za ljudske resurse Generalštaba, i Dejana Jankovića, načelnika štaba Komande za obuku, položila je danas vence na Novom groblju u Beogradu povodom Dana vojnih veterana.

Tročlana delegacija je vence položila kod Spomen-kosturnice stradalih u srpsko-turskim ratovima i Srpsko-bugarskom ratu, kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu i Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Povodom Dana vojnih veterana, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredio je u petak, u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba, prijem za njihove predstavnike i uručio priznanja tradicionalnim i veteranskim udruženjima i organizacijama za uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije.

Dan vojnih veterana obeležen je u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U znak poštovanja i sećanja na pale za slobodu otadzbine, vojne delegacije su u saradnji s lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima položile vence na spomen-kosturnice i spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova.

Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra u spomen na dan kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik, odnosno kada su – modernim jezikom rečeno – postali veterani.

Povezane vesti