Prijem delegacija ARJ za PVD i ABH službe

Četvrtak, 26.9.2019 | Kultura i tradicija

Povodom predstojećih praznika, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov primio je delegacije artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i atomsko-biološko hemijske službe Vojske Srbije.

General Todorov je pripadnicima roda ARJ za PVD i ABH službe, uz čestitke za praznik, odao priznanje na rezultatima postignutim u izvršenju namenskih zadataka i izrazio uverenje da će i ubuduće svojim radom doprinositi unapređenju sposobnosti Vojske Srbije.

Delegacije su predvodili komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković i komandant Centra ABHO pukovnik Sibin Dinčić.

Dan atomsko-biološko-hemijske službe – 28. septembar slavi se u spomen  na dan kada je, 1932. godine, u Kruševcu počelo formiranje Barutanskog bataljona u okviru Zavoda „Obilićevo“. To je bila prva regularna jedinica protivhemijske zaštite.

Dan  artiljerijsko-raketnih  jedinica  za  protivvazduhoplovna  dejstva  –  30. septembar slavi se u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, artiljerac Radomir Raka Ljutovac sa položaja na Metinom brdu vatrom iz topa oborio nemački avion iz grupe vazduhoplova koji su bombardovali Kragujevac. Bilo je to prvo obaranje neprijateljskog aviona protivavionskim topom u Srbiji.

Povezane vesti