Redovna zamena tima Vojske Srbije u misiji EU u Somaliji

Utorak, 29.8.2023 | Multinacionalne operacije
Pripadnici Vojske Srbije koji su od februara bili angažovani u sastavu medicinskog tima u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije vratili su se sinoć u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Naš tim je u prethodnih šest meseci uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u misiji i tako na najbolji način prezentovao profesionalizam i obučenost pripadnika sanitetske službe Vojske Srbije. 

Njih su u Somaliji zamenile kolege lekari i medicinski tehničari koji su u zonu operacije upućeni sredinom ovog meseca i koji su, nakon primopredaje dužnosti, započeli svoje šestomesečno angažovanje.

U sastavu kontingenta Vojske Srbije u ovoj vojnoj operaciji Evropske unije su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu medicinsku zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

Vojska Srbije je učešće u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a do sada je u ovoj afričkoj zemlji bilo angažovano više od 100 lekara i medicinskih tehničara na dužnostima u komandi misije i sanitetskom timu.

Povezane vesti