Sastanak generala Dikovića i komandanta Nacionalne garde Ohaja

Sreda, 5.9.2018 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Tom prilikom, general Diković je podsetio da Program državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohaja traje uspešno već 12 godina.

–Važno je pomenuti rezultate koje smo ostvarili u dvanaestogodišnjoj saradnji, a oni su i te kako vidljivi i realizovani na obostrano zadovoljstvo i pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. U više od 160 zajedničkih aktivnosti kao rezultat danas imamo razvijene kapacitete baze „Jug“ za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama i jedinica Vojske Srbije i pripadnika oružanih snaga drugih zemalja, rekao je general Diković, podsetivši da se ove godine više od 400 pripadnika oružanih snaga stranih armija obučavalo na bazi „Jug“, što svedoči o njenim sposobnostima za organizaciju obuke i vežbi.

On je naglasio da baza „Jug“ ima najsavremenije smeštajne kapacitete i infrastrukturne uslove za izvođenje različitih sadržaja obuke i vežbi. Načelnik Generalštaba je istakao da postojeća simulaciona tehnika, višenamenski učionički prostor, informatički sistemi, kapaciteti strelišta „Vrtogoš“ i poligona „Borovac“ predstavljaju plod zajedničkog ulaganja i realizacije zajedničkog projekta s Nacionalnom gardom Ohaja i Evropskom komandom oružanih snaga SAD.

–Naš cilj je da i dalje razvijamo saradnju i partnerske odnose s Nacionalnom gardom Ohaja, kao i sa drugim zemljama koje su značajne za Srbiju bez ikakvih opterećenja ili uslovljavanja te saradnje s bilo koje strane, rekao je general Diković, istakavši da će jedna od tema razgovora s generalom Bartmanom biti unapređenje već postojeće saradnje.

Načelnik Generalštaba istakao je da je vojno-vojna saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja vodilja ukupne saradnje Srbije i Ohaja, te da će se saradnja proširiti i na civilno-vojnu i civilno-civilnu sferu.

– Kao početak te civilno-civilne saradnje ovih dana ćemo prisustvovati bratimljenju dva grada, Kraljeva i Južnog Juklida. Postoje planovi naših budućih aktivnosti, ali i uslovi i dobra osnova da ih realizujemo, rekao je general Diković dodavši da pripadnici Nacionalne garde Ohaja mogu računati na visok profesionalizam, odgovornost i posvećenost naših pripadnika realizaciji programa saradnje.

On je zahvalio generalu Bartmanu na uspešnoj saradnji Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, ali i sveukupno boljim odnosima Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Načelnik Generalštaba naglasio je da će najveći uspeh saradnje biti ukoliko za desetak godina neko oceni da je razvoj civilno-civilnih odnosa Srbije i Ohaja začet na osnovu odličnih vojno-vojnih odnosa Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Komandant Nacionalne Garde Ohaja je istakao da ceni liderstvo i viziju koju general Diković pokazuje u partnerstvu. On je naglasio dugogodišnje partnerstvo Republike Srbije i SAD, podsetivši na dan kad se srpska zastava vijorila na Beloj kući.

–Zahvalni smo za partnerstvo koje imamo sa Srbijom i ponosni smo na sve uspešne projekte koje smo realizovali. Naročito smo ponosni na vežbu „Platinasti vuk“ i trilateralnu aktivnost „Pambala“ koja je prošle godine održana u Angoli, rekao je general Bartman istakavši da se raduje prilikama za međunarodnu saradnju u budućnosti.

On je naglasio da se raduje što će pripadnici obe vojske učestvovati na vežbi „Air Solution“ sledeće godine, ali i proslave misije Halijard u Srbiji, kada se obeležava saradnja naroda Srbije i SAD koja je dovela do spasavanja više od 500 vazduhoplovaca SAD.

– Kao rezultat uspešne dvanaestogodišnje saradnje dolazi do bratimljenja naša dva grada – Kraljeva i Južnog Juklida i zaista se nadamo da ćemo pospešiti saradnju u budućnosti i na civilno-vojnom i civilno-civilnom polju, rekao je komandant Nacionalne garde Ohaja, dodavši da je gradonačelnica Juklida takođe član delegacije, te da je do sad već imala prilike da se sastane s ministrima prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i poljoprivrede, predstavnicima privredne komore, te članovima turističke organizacije Srbije i rektoratom Beogradskog univerziteta.

On je za kraj podsetio na reči ministra odbrane SAD, Džejmsa Matisa, koji je na sastanku asocijacije nacionalnih gardi u SAD rekao da pripadnici nacionalnih gardi imaju jedinstvenu priliku da grade poverenje s partnertskim zemljama kroz Programe državnog partnerstva.

Posle ceremonije svečanog dočeka i obraćanja javnosti, generali Diković, Bartman i njihovi saradnici održali su sastanak na kome su razgovarali o mogućnostima za unapređenje saradnje, kao i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

U nastavku posete Republici Srbiji general Bartman će razgovarati i s ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, a sastaće se i s komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem u Nišu.

Takođe, obići će zajedničke aktivnosti verske službe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u kasarni „Dedinje“, sastaće se sa predstavnicima Uprave za vojnog zdravstvo Ministarstva odbrane na Vojnomedicinskoj akademiji i obići Vojnu bolnicu u Nišu. Posetu Srbiji, general Bartman iskoristiće i da prisustvuje svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije koja će se trinaesti put za redom održati na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije u subotu, 8. septembra u 10 časova.

Mirjana Krstović, MC Odbrana

Povezane vesti