Vek pobednika 1918-2018: vežba na poligonu Pešter

Subota, 10.11.2018 | Obuka

Na privremenom poligonu „Pešter“ vežbu „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“ izvela je Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na vežbi je angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Na vežbi su demonstrirana dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84, uz korišćenje borbenih sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije. Rukovodilac vežbe je komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović.

Posle vežbe predsednik Vučić ocenio je prikaz veoma uspelim, dodajući da pokazuje svu sposobnost Vojske Srbije. Osam Migova, orlovi, helikopteri, sistem PASARS, nova NORA, vozilo Lazar 3, samo su deo naoružanja koje je dejstvovalo u podršci jedinicama u napadu. To je motiv da i dalje brinemo da Vojska Srbije raste i razvija se, u interesu mira i bezbednosti Srbije.

Čestitajući ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću, kao i svim učesnicima na uspešno izvedenoj vežbi na Pešteru, predsednik Vučić je istakao da je presrećan zbog onoga što je danas prikazano dodajući da nigde kao u vojsci nije potrebno vreme da se vidi uloženi trud, napori i finansijska sredstva, za šta su potrebne stabilne javne finansije kao i dobar rad Vlade.

- Kada uporedite ono što smo imali 2013. godine i danas, pet godina kasnije, to prosto nisu iste vojske. Mislim da ste danas po svim našim vojnicima i specijalcima mogli da vidite da su svi nasmejani kada se završila vežba. Prvo smo imali teška i zahtevna bojeva gađanja, iz aviona, helikoptera, tenkova, borbenih oklopnih vozila, "Nore" i PASARS-a koji imaju novi keramički oklop da bi bili lakši u kretanju - naše pameti proizvod. Koliko znam, nismo imali nikakvih nesreća i momci su obavili posao na izvanredan način – naglasio je predsednik Vučić.

On je zahvalio svim učesnicima ove vežbe, dodajući da će se ulaganja u vojsku nastaviti u još većem obimu, dodajući da će krajem 2019. godine moći da se vidi ogroman napredak, jer se najveći broj sredstava, oružja i oruđa očekuje početkom i sredinom naredne godine.

- Time Srbija pokazuje da može da čuva sebe i da može da unapredi svoju Vojsku. Osam aviona MiG 29 videli ste danas, deset ih imamo ukupno, a do kraja marta, sa onim što smo iz Belorusije uzeli, imaćemo 14 aviona MiG 29. Mi nikada pet nismo mogli da dignemo u vazduh. Sve to radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu i nezavisnost naše zemlje i da bude mir. Nije ovo oružje tu da bismo ga upotrebili – ono mora da budu spremno za upotrebu. Ali oružje i oruđe imamo i unapređujemo našu armiju pre svega zbog činjenice da ona vrši preventivni uticaj i da svako razmišlja kakav bi odgovor bio u slučaju potencijalnog napada – istakao je predsednik Vučić.

On je dodao da se danas samo na Pešteru moglo videti 26 tenkova, a 25 je prikazano na Pasuljanskim livadama, još 13 će se videti u Titelu, a biće ih i u Sremskoj Mitrovici.

- Svih 100 tenkova za sto godina veličanstvene srpske pobede u Prvom svetskom ratu, u čast našim junacima, našim precima i na ponos i diku našim potomcima – poručio je predsednik Vučić.

Odgovorajući na pitanje novinara zašto je u prethodnom periodu Vojska Srbije uništavana, predsednik Vučić je rekao da je unapređenju stanja u Vojsci morala da prethodi fiskalna konsolidacija koja je rezultat dobrog rada Vlade.
 
- Nama je u interesu da imamo jaku Vojsku, a zemljama koje su s nama bile u sukobu to nikako nije interes, pa su zato pronašle neke među nama sa kojima su zajednički slabili snagu naše Vojske – rekao je predsednik Vučić, dodajući da su danas svi pripadnici Vojske Srbije ponosni na ono što su videli, ocenjujući da naš narod i građani Srbije mogu da budu ponosni na snagu svoje Vojske.

Komentarišući budzet Ministarstva odbrane za narednu godinu, s obzirom na to da su u planu velike nabavke, predsednik je rekao da se već sada dosta novca opredeljuje za odbranu, te da budzet iznosi 600 miliona evra, a da je realni budzet veći od milijardu evra.

Čestitke za uspešno organizovanu i izvedenu vežbu uputio je i član Predsedništva BiH Milorad Dodik ističući da je to potrebno da bi se sačuvao mir, a za to je potrebno da Srbija ima razvijene moćne oružane snage.

- To u nama koji živimo izvan Srbije, a Srbi smo, izaziva veliki ponos na sve što Srbija ima i na dostignuća koja su pokazana upravo na ovoj vežbi – istakao je Dodik, dodajući da su njegove želje da na ovom pprostoru trajno vlada mir.

Zamenik načelnika Verifikacionog centra iz Republike Slovenije potpukovnik Srećko Matović, jedan je od 15 stranih posmatrača iz zemalja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Kine, koji je danas posmatrao vežbu organizovanu na Pešteru.

- U  ime stranih posmatrača zahvaljujem Republici Srbiji na pozivu i na prilici da vidimo vaše vojne mogućnosti dok smo posmatrali vežbu „Vek pobednika 1918-2018“. Imali smo mogućnost da vidimo visoku stručnost, spremnost i mogućnosti vaše vojske – rekao je potpukovnik Matović.
 
Na Pešteru su bili angažovani tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm „Gvozdika“, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2,  višecevni lanser raketa „Oganj“, radar „Žirafa“, a od sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, sistem „PASARS“ i haubica 155mm B52 „Nora“.

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva na vežbi su učestvovali MIG-29, „ORAO J-22“, helikopteri „Gama“, MI-8, sistem „KUB“ i radar AN TPS-70.

Povezane vesti