Dan Medija centra „Odbrana“

Sreda, 24.1.2018 | Kultura i tradicija

Medija centar „Odbrana“ je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu proslavio svoj dan, kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“.

Medija centar „Odbrana“ obeležio je danas, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, svoj dan, kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“, čiju tradiciju nastavljaju vojni časopisi i magazin „Odbrana“, kao i 139 godina vojne štampe u Srbiji.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni saradnici i prijatelji Medija centra „Odbrana“, Vojna spomen-medalja za dostignuća u sportu dodeljena je Ženskoj atletskoj ekipi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je na 48. Svetskom vojnom prvenstvu u maratonu osvojila bronzanu medalju.

Priznanje je poručnici Neveni Jovanović, desetaru Nataši Ćulafić i vojnoj službenici Kseniji Bubnjević uručio ministar odbrane, baš kao i Novinarsku nagradu „Ivan Marković“, koja je za 2017. godinu pripala novinarki RTS-a Ani Manojlović, za prilog „Poziv za vojnu vežbu”, emitovan 5. jula prošle godine u emisiji „Oko magazin”, na Prvom programu Javnog servisa.

Najbolji sportista Vojske Srbije u godini za nama je potporučnik Stefan Vukadinović, pripadnik Centra za obuku i usavršavanje podoficira Komande za obuku, član atletske reprezentacije Srbije i osvajač brojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, dok je titula najuspešnije sportske ekipe pripala ekipi u praktičnom streljaštvu IPSC – „Kobre“ u sastavu: kapetan korvete Igor Ignjatović, zastavnici Branislav Bulatović, Milovan Janković, Mićo Vorkapić, Igor Novaković, Dejan Nikić i Vladimir Stojiljković iz Bataljona  vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Čestitajući praznik pripadnicima Medija centra „Odbrana“, ministar Aleksandar Vulin im je poručio da borba nikad ne prestaje i, ako možemo da definišemo ono čime se bavi Medija centar, baš kao i ono zbog čega postoji naša Vojska, u svega nekoliko reči, onda bismo to mogli sa dve reči: istina i odgovornost.

– Te dve reči najbolje objašnjavaju šta je suština našeg angažovanja i poziva Medija centra „Odbrana“. Odgovornost prema tradiciji koju imamo, kao i prema svim onim ratnicima koji su slavno ime srpske vojske ispisali vrednim ponavljanja i pamćenja. Odgovornost prema tradiciji, prema svima onima koji su bili pre nas, ali i odgovornost prema budućim pokoljenjima i generacijama koje tek treba da uče o svojim precima da bi želeli da budu baš kao oni – rekao je ministar Vulin i poručio da možda u istorijama nekih drugih naroda ima vremena, ratova i predaka kojih bi se valjalo stideti i koji bi trebalo da budu zaboravljeni a njihovo delo i njihov primer svakako da ne budu ponovljeni, ali u istoriji našeg naroda i u tradiciji naše vojske nema ratova kojih se stidimo jer ih nismo ni tražili, ni izazivali i nema predaka koji su nas svojim delima obrukali ili učinili neponosnim.

On je dodao da se zbog toga njihova imena, dela i njihovi životi moraju beležiti, jer su vredni ponavljanja.

–  Zato imamo odgovornost prema budućim generacijama da im sačuvamo takav primer i budemo dostojan primer ponavljanja. I druga reč, istina. Da je uvek govorimo o svom narodu i vremenu u kome živimo, ali i onome vremenu u kome smo živeli, da se ne zaboravi ni jedno slovo, da ni jedno iskustvo naših ratnika ne bude nezabeleženo i da oni ne odu sa ove životne pozornice, a da iza sebe ne ostave svaku reč, svaki postupak, svako slovo i uspomenu vrednu pamćenja i ponavljanja i da ostane baš takva kakva je bila.  Jer u vremenima veoma teškim i strašnim govorili su i svedočili istinu svojom borbom i svojim životom – rekao je ministar odbrane i dodao da je naš zadatak da budemo odgovorni i da govorimo istinu i sačuvamo je, jer je to naš zadatak, pravo i obaveza koje smo izborili i koje nikome drugome nećemo i ne želimo dati.

– Svi vi deo ste ovog važnog zadatka i bez svakog od vas ne bi bili sigurni u uspeh, a sasvim sigurno ne bismo bili vredni sećanja i  ponavljanja. Medija centar „Odbrana“ treba da nastavi sa svojim upornim i vrednim radom na učenju, stvaranju, na otkrivanju novih puteva vojne misli, ali isto tako i na razumevanju onoga što nije samo vojna misao – razumevanju potreba našeg naroda, jer šta je Vojska Srbije ako nije deo našeg naroda – njen najbolji deo. Medija centar „Odbrana“ ima svoju važnu ulogu u Ministarstvo odbrane Republike Srbije i tu ulogu ćemo nastaviti da jačamo, da širimo, da nas prepoznaju i da svakog dana budemo sve više deo svakodnevnog života svih naših građana jer Vojska Srbije, i u miru i u ratu, uvek je bila na prvom mestu deo života svog naroda zbog koga postoji, kome se raduje, koga čuva i zbog koga će rasti, razvijati se, opremati i obučavati, učiti i zbog koga će postojati – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

O dostignućima u godini za nama, ali i o planovima za budućnost, govorio je pukovnik Stevica Karapandzin, direktor Medija centra „Odbrana“. On je potvrdio da je ustanova i prethodne godine, kao i do sada, nastojala da bude dostojni nastavljač tradicija naših prethodnika, osnivača časopisa Ratnik i neimara Ratničkog doma.

– Sa tri četvrtine popunjenosti ljudstvom u 2017. godini objavili smo 23 broja Magazina „Odbrana“ i u proseku medijski ispratili četiri događaja dnevno. Objavili smo 135 knjiga i časopisa, što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 20 procenata, a za potrebe 125 aktivnosti sistema odbrane izradili smo četiri stotine grafičkih proizvoda. Broj događaja u Domu Vojske Srbije tokom protekle godine bio je 359, i uveliko je nadmašio ne samo broj radnih dana nego i broj događaja u prethodnim godinama. Pre tri godine broj naših posetilaca bio je 60.000, pre dve godine 80.000, a tokom prošle godine taj broj je dostigao 90.000, i to u najvećem procentu povodom izložbi u našim galerijama, promocijama naših izdanja, ali i drugim sadržajima od kojih posebno ističem odnedavno reafirmisane književne večeri – rekao je pukovnik Karapandzin i podsetio na uspešno realizovane tematske tribine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Medija centar „Odbrana“ je tokom 2017. godine ostvario uspešnu saradnju sa brojnim institucijama i istaknutim pojedincima, a u znak zahvalnosti i nade da će tako biti i ubuduće, priznanja su dodeljena: iz oblasti novinsko-informativne delatnosti – Mileni Miletić, najuspešnijoj saradnici magazina „Odbrana“, a iz oblasti izdavačke delatnosti – Nikoli Mariću, pukovniku u penziji i prof. dr Veljku Đuriću Mišini,za Fotomonografiju „Ratnički dom“ u kojoj su autori hronološki predstavili prethodnih 85 godina trajanja tog zdanja.

Iz oblasti promocije kulture nagrađen je Dušan Đoković, direktor Akademije umetnosti sa kojom je Medija centar „Odbrana“ realizovao nekoliko značajnih projekata.

Za svesrdnu pomoć i saradnju u realizaciji tematskih tribina na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, zahvalnica je uručena brigadnom generalu Željku Petroviću, komandantu Prve brigade kopnene vojske.

Plaketa Ministarstva odbrane za najistaknutijeg saradnika ove godine dodeljena je Dušanu Bapcu koji je već dugi niz godina među najtiražnijim i najčitanijima autorima Medija centra „Odbrana“. 

Povezane vesti