Obeležen Dan vojnih padobranaca

Petak, 13.10.2017 | Kultura i tradicija

Pripadnici i veterani 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, uz prisustvo brojnih gostiju, obeležili su danas u kasarni ,,Aerodrom” u Nišu Dan vojnih padobranaca - 14. oktobar.

Čestitke padobrancima uputili su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. Najistaknutijim padobrancima, ali i veteranima, dodeljena su priznanja i nagrade, a velikom broju vojnika dodeljeno je i zvanje padobranca.

Svečanost je počela minutom ćutanja za sve stradale padobrance, a na kraju svečanosti su položeni venci na spomen-obeležja. U čast bogate istorije organizovan je i obilazak spomen-sobe 63. padobranskog bataljona.

Gosti su na taktičko-tehničkom zboru mogli da pogledaju deo naoružanja i opreme 63. padobranskog bataljona, a više padobranaca je izvelo demo-skokove sa zastavama Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranskog bataljona.

Svečanosti u kasarni ,,Aerodrom" prisustvovali su načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, komandanti jedinica razmeštenih u garnizonu Niš, komandanti i penzionisani pripadnici 63. padobranskog bataljona i 63. padobranske brigade, kao i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve i Udruženja veterana, letača i padobranaca iz Niša i Novog Sada.

Dan padobranaca se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1944. godine u savezničkom kampu za obuku komandosa kod Barija u Italiji od boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije formiran prvi padobranski bataljon u novoj Jugoslaviji.

Povezane vesti