Izašao je novi 75. broj Odbrane

Ponedeljak, 3.11.2008 | Aktuelnosti

Intervju sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, koji govori o projekcijama sistema odbrane, Ministarstva i Vojske, koji treba da budu deo novog odgovora Srbije na globalne promene i zahteve regionalne bezbednosti.

Intervju sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, koji govori o projekcijama sistema odbrane, Ministarstva i Vojske, koji treba da budu deo novog odgovora Srbije na globalne promene i zahteve regionalne bezbednosti. Ministar Šutanovac je uveren u bolju budućnost – sistema i ljudi u njemu, a vreme još vidljivijih rezultata u opremanju, jačanju i partnerstvu sa onima na koje se vredi ugledati, tek dolazi.

Posle posete Kopnenoj zoni bezbednosti ministar Šutanovac je izjavio da ne očekuje da će doći do destabilizacije u tom delu teritorije Srbije. Mogućnost za lokalne incidente uvek postoji, ali Vojska je tu da adekvatno i pre svega preventivno reaguje, ističe Šutanovac.

Na vežbi “Čelik 2008” na intervidovskom poligonu Pasuljanske livade”, pripadnici Vojske Srbije prikazali su visok nivo znanja i veština. Isplatila su se ulaganja u kadar, a u budućnosti se mogu očekivati i znatnije investicije u naoružanje i opremu.

Vazduhoplovstva Srbije i Rumunije izvela su zajedničku vežbu “Presretač 2008”. Ciljevi vežbe su kombinovano uvežbavanje jedinica i operativnih centara dve zemlje u obavljanju zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora u slučaju pojave „odmetnutog” vazduhoplova i uvežbavanje standardnih operativnih procedura.
Srbija i dalje ima veliki problem sa zaostalim neeksplodinarnim minsko-eksplozivnim sredstvima. Za tu namenu Italija je obezbedila donaciju, u vidu terenskih vozila, najsavremenijih uređaja za razminiranje i pomoćne opreme, u vrednosti od 600.000 evra.

Vojnotehnički institut obeležava 60 godina postojanja i rada. U istraživanju i razvoju postoji jedno nepisano pravilo – kada je najteže tada se ostvaruju najbolji rezultati. Presudnu ulogu u takvim vremenima ima entuzijazam stručnjaka i želja da se sve prepreke savladaju, kaže direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Mladen Pantić.

Završen je 53. Međunarodni sajam knjiga na kome su izlagali i vojni izdavači. I potvrdio da je knjiga još uvek među nama. Zato dvesta hiljada posetilaca ovogodišnjeg sajma treba doživeti kao poklonike, svaku objavljenu knjigu kao još jednu pobedu, a svaku pročitanu – kao našu sopstvenu ulaznicu za lepši, sadržajniji i smisleniji svet.

SPECIJALNI PRILOG u “Odbrani” je prvi broj “Padobranca” sa atraktivnim prilozima iz vojnog i civilnog padobranstva kod nas i u svetu.

DODATAK u ovom broju: Konkurs za prijem u profesionalnu vojnu službu

“Odbranu” možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u vojnoj knjižari u Vasinoj ulici 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.
Ključne reči

Povezane vesti