Međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama

Utorak, 10.10.2023 | Obuka
U organizaciji Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, u Beogradu se ove i naredne nedelje realizuje međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama.

Polaznici kursa, za čije je izvođenje naš centar sertifikovan od strane Integrisane službe Ujedinjenih nacija za obuku, su pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Južnoafričke Republike, Slovačke, Tanzanije i Španije. Oni će se osposobljavati za primenu koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

Programom usavršavanja obuhvaćeni su teorijski sadržaji o savremenim izazovima i prioritetima mirovnih operacija, standardima Ujedinjenih nacija u vezi sa zaštitom civila, kao i uvežbavanje propisanih procedura u situacijama kada su životi civila u zoni operacije neposredno ugroženi. 

Obuku izvode instruktori Centra za mirovne operacije i gostujući predavači iz Centra za obuku za operacije podrške miru iz Bosne i Hercegovine.

Vojska Srbije u planiranju i realizaciji svih zadataka posebnu pažnju poklanja zaštiti civila, a organizacija ovakvih kurseva samo je jedna od aktivnosti koje se sprovode u tom pravcu.

Povezane vesti