Vojnomedicinska vežba „Siguran put 2008“

Četvrtak, 20.11.2008 | Obuka

Vojnomedicinska vežba „Siguran put 2008“ izvedena je danas u rejonu Bujanovačke Banje. Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je prikazane aktivnosti veoma uspelim i istakao značaj dobijanja sertifikata CREVAL koji potvrđuje interoperabilnost srpskog vojnog saniteta.

Vojnomedicinska vežba „Siguran put 2008“ izvedena je danas u rejonu Bujanovačke Banje. Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je prikazane aktivnosti veoma uspelim i istakao značaj dobijanja sertifikata CREVAL koji potvrđuje interoperabilnost srpskog vojnog saniteta.

„Dobijanje sertifikata omogućava nam učestvovanje u mirovnim operacijama širom sveta, što nam puno znači s obzirom da ovakav sertifikat do sada nismo imali“, ocenio je ministar Šutanovac. On je najavio još jednu veliku medicinsku vežbu naredne godine, koja će potvrditi spremnost vojnog saniteta za učestvovanje u operacijama podrške snagama Ujedinjenih nacija.

Na pitanje da li će pripadnici Vojske Srbije biti uključeni u mirovne operacije, Šutanovac je rekao „da razmatramo planove da se naša vojska uključi u mirovne operacije pre svega u oblasti saniteta, jer želimo da pružimo ono što znamo najbolje. Međutim, za to treba pripremiti i društvo i parlament, jer kod nas nažalost još postoje ljudi koji misle da mi ne treba da učestvujemo u mirovnim misijama“.

Ministar Šutanovac je izrazio uverenje da će Vojska i ubuduće biti jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih faktora i da će učestvovati u mirovnim misijama. Ministar je najavio i otvaranje vojne baze Cepotina kod Bujanovca do
21. decembra i kazao da će to biti "najbolje opremljena vojna baza na teritoriji Srbije".

Vežba „Siguran put“, u kojoj su učestvovali medicinski timovi iz vojski Srbije, Norveške i Makedonije, deo je veoma uspešne ukupne saradnje Srbije i Norveške proistekle iz memoranduma o saradnji potpisanog između dva ministarstva pre dve godine u Beogradu. Deo norveške donacije je laka poljska bolnica predviđena za korišćenje pre svega u mirovnim misijama, ali i drugim situacijama kada treba pomoći stanovništvu.

Cilj današnje vežbe bio je da se proveri borbena spremnost lake poljske bolnice, a po zamisli vežbe vojnomedicinski timovi radili su u uslovima ispoljene političke krize i terorističkih aktivnosti. Direktor vežbe bio je general-major prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojnomedicinske akademije.

Današnjoj vežbi prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, general-major Lif Svere Rosen, načelnik vojnog saniteta norveških oružanih snaga, izaslanici odbrane akreditovani u Beogradu i posmatrači iz sedam zemalja (Kine, Egipta, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke i Hrvatske) sa tri kontinenta.

General Rosen je prikazane aktivnosti ocenio veoma uspešnim i posebno izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa srpskim vojnim sanitetom. „Potrebno je vreme za usvajanje procedura i doktrine prihvaćene u NATO savezu, ali je medicinsko osoblje iz Srbije vredno radilo i razultati se vide“, istakao je Rosen.

U okviru pripremnih aktivnosti za vežbu, prethodnih dana su lekari Vojnomedicinske akademije obavili oko 800 zdravstvenih pregleda stanovnika bujanovačke opštine.

Povezane vesti