Obuka za borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava

Četvrtak, 30.3.2023 | Međunarodna saradnja
U kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju ove nedelje je realizovana obuka pripadnika Vojske Srbije roda inžinjerije za borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava.

Aktivnost se realizuje u saradnji sa Komandom združenih snaga NATO-a u Napulju u okviru programa Partnerstvo za mir. Cilj je dalji razvoj sposobnosti voda za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.

Međunarodni instruktorski tim je pripadnicima Vojske Srbije kroz predavanja, diskusije i studije slučaja predstavio procedure snaga NATO-a u postupanju sa improvizovanim eksplozivnim napravama, iskustva iz upotrebe besposadnih platformi u tu svrhu, kao i savremene trendove u taktici borbe protiv ove vrste pretnje po oružane snage u urbanoj sredini. Razmenjena su i iskustva u otkrivanju, razminiranju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Realizacija ove aktivnosti predstavlja nastavak uspešne saradnje Vojske Srbije sa Komandom združenih snaga iz Napulja i doprinosi daljem unapređenju kapaciteta Vojske Srbije za identifikaciju, pronalaženje i bezbedno uništavanje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Povezane vesti