Obeležen Dan 250. Raketne brigade PVO

Ponedeljak, 24.11.2008 | Kultura i tradicija

U komandi i jedinicama 250. raketne brigade PVO svečano je obeležen 24. novembar, dan kada je 1962. godine, osnovana prva raketna jedinica na prostoru Srbije.

U komandi i jedinicama 250. raketne brigade PVO svečano je obeležen 24. novembar, dan kada je 1962. godine, osnovana prva raketna jedinica na prostoru Srbije.

Svečanosti na Banjici prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse dr Bojan Dimitrijević, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO brigadni general Nebojša Đukanović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i boračkih organizacija.

Podsećajući prisutne na rezultate postignute u protekloj godini, komandant brigade pukovnik dr Miodrag Gordić istakao je da obuka pojedinaca, posebno profesionalnog sastava, za izvršenje namenskih zadataka, predstavlja dugoročnu obavezu svih u jedinici i da je u tom smislu prošle godine realizovano nekoliko taktičkih uvežbavanja, združenih taktičkih vežbi, kontrolnih i trenažnih gađanja.

-Neprekidna obuka pojedinaca i jedinice, kojom se osposobljavamo za što efikasnije obavljanje našeg najvažnijeg zadatka, a to je održavanje slobodnog neba nad Srbijom i stalna dežurstva u sistemu protvvazduhoplovne odbrane, predstavljaju obaveze zbog kojih ova jedinica nema vremena za predah. I sada dok obeležavamo Dan jedinice, deo našeg sastava angažovan je na obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji, a deo, zajedno sa lovačkom avijacijom i jedinicom VOJIN, poput nebeskih stražara, izvršava borbene zadatke u očuvanju slobodnog neba. Neprekidnim inovacijama i tehničkim unapređenjima naših sistema, trošeći raspoložive resurse racionalno i efikasno, posvećeni smo neprekidnom unapređivanju ukupnih borbenih sposobnosti jedinice – rekao je pukovnik Gordić.

Iskustva i uspesi 250. raketne brigade predočeni su tokom godine i njenim brojnim gostima, predstavnicima inostranih armija, među kojima su bili načelnici generalštabova kineske i rumunske armije i visoki predstavnici Nacionalne garde Ohaja i vojski Grčke, Danske, Austrije i Slovenije.

I ove godine na spomenik poginulim pripadnicima jedinice u NATO bombardovanju 1999. godine, vence su položili članovi njihovih porodica i starešine 250. raketne brigade.

Pored toga, 250 pripadnika ove jedinice obeležilo je svoj praznik i akcijom dobrovoljnog davanja krvi, koja će postati tradicionalna.

Povodom Dana 250. raketne brigade najboljim pripadnicima uručene su nagrade i priznanja.

Povezane vesti