Međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama

Ponedeljak, 11.4.2022 | Obuka
U organizaciji Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, danas je u bazi „Jug“ kod Bujanovca počeo međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama.

Polaznici petodnevnog kursa, za čije je izvođenje Centar za mirovne operacije sertifikovan od strane Integrisane službe Ujedinjenih nacija za obuku, narednih dana će se osposobljavati za primenu koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u skladu sa mandatom misije i pravilima angažovanja.

Programom su obuhvaćeni teorijski sadržaji o savremenim izazovima i prioritetima mirovnih operacija, konceptima i standardima Ujedinjenih nacija u vezi sa zaštitom civila, kao i uvežbavanje propisanih procedura u situacijama kada su životi civila u zoni operacije neposredno ugroženi.

Realizacija ovog kursa predstavlja potvrdu opredeljenosti Vojske Srbije da se prilikom angažovanja jedinica u multinacionalnim operacijama preduzimaju sve neophodne mere za zaštitu civila, što je i jedan od osnovnih zadataka u misijama Ujedinjenih nacija.

Povezane vesti