Provera sposobnosti jedinica za učešće u mirovnim operacijama

Petak, 15.9.2023 | Multinacionalne operacije
U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ ove nedelje je realizovana provera sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti.

Proveri su pristupili vod vojne policije i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz sastava Kopnene vojske, demonstrirajući pritom dostignuti nivo borbene gotovosti i interoperabilnosti.

Na višednevnoj taktičkoj vežbi održanoj tim povodom, ove jedinice su, u skladu sa svojom namenom, rešavale zadatke koji ih mogu očekivati prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Njihov rad ocenjivao je evaluatorski tim Vojske Srbije, a rezultati su pokazali da su jedinice ispunile zahtevane standarde osposobljenosti za angažovanje u međunarodnom okruženju.

Vod vojne policije i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane nastavljaju sa ciklusom intenzivne obuke, na kraju kog ih očekuje završna provera za učešće u multinacionacionalnim operacijama koju će izvršiti međunarodni tim evaluatora.

Republika Srbija je za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti deklarisala pešadijsku četu, dva voda vojne policije, dva voda atomsko-biološko-hemijske odbrane i inžinjerijsku četu opšte podrške.

Povezane vesti