Zamena tima Vojske Srbije u misiji EU u Somaliji

Sreda, 28.2.2024 | Multinacionalne operacije
Pripadnici Vojske Srbije koji su od avgusta prošle godine bili angažovani u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije vratili su se sinoć u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Njih su zamenile kolege lekari i medicinski tehničari iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su u zonu operacije upućeni sredinom ovog meseca i koji su, nakon primopredaje dužnosti, započeli svoje šestomesečno angažovanje. Oni će, kao i njihovi prethodnici, biti angažovani na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u misiji.

Naš kontingent u Somaliji čine štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u komandi misije i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu medicinsku zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a do sada je u ovoj misiji bilo angažovano više od 120 lekara i medicinskih tehničara, na dužnostima u komandi i sanitetskom timu.

Povezane vesti