Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ u Nišu

Sreda, 30.11.2016 | Kultura i tradicija

U Domu Vojske Srbije u Nišu danas je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“, koja je u septembru ove godine prvi put prikazana u Predsedništvu Republike Srbije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nedeljko Tenjović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade kopnene vojske brigadni general Mile Jelić, komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković, pripadnici Vojske Srbije iz niškog garnizona, predstavnici udruženja vojnih penzionera, organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja oslobodilačkih ratova, brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Niša i drugi gosti.

Otvarajući izložbu, general Diković je rekao: „Vojvodo hvala ti što nam ostavi mogućnost da se sa tobom dičimo i što nama oficirima ostavi mogućnost da proučavajući tvoj život i tvoje delo budemo dostojni tebe“, i dodao: „Tvoje srce kuca u svih Srba, tvoje srce kuca u svim slobodoljubivim građanima naše Srbije danas. Neka je večna slava i hvala našem besmrtnom vojvodi Petru Bojoviću“.

General Diković je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u pripremi izložbe a posebno porodici Rakić, koja je omogućila da se sagleda sve ono što je Petar Bojović ostavio za svog života.

Prisustnima su se obratili i načelnik Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandzin i autor izložbe Radivoje Bojović - kustos Narodnog muzeja Čačak.

Pukovnik Karapandzin je podsetio na život i delo vojvode Petra Bojovića, i istakavši da se navršilo 90 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu dodao je: „Neizmerno se radujem što zajedno sa vama sada na ovom mestu svedočim o jednom nesumnjivo važnom istorijskom trenutku kada je niški oslobodilac, besmrtni vojvoda i srpski mučenik Petar Bojović, onako kako sam zna odlučno krenuo u još jednu veliku operaciju i pobedu“.

Autor izložbe Radivoje Bojović predstavio je postavku izložbe posvećenu vojvodi Petru Bojoviću i istakao da su odlikovanja vojvode Petra Bojovića najznačajniji deo postavke. 

– Na vrletni put časti i slave Petar Bojović je krenuo ispod zlatarskog neba i neprolaznu slavu stekao u ratovima Srbije za oslobođenje i ujedinjenje – dodao je Bojović.

U umetničkom programu lik vojvode Bojovića dočarao je glumac Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca – Zdravko Maletić, koji je izveo monodramu „Na taljigama u večnost“, prema dramskom tekstu Vladimira Đorđevića.

Izložbu koja za Republiku Srbiju ima veliku istorijsku i kulturološku vrednost, zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije, Narodni muzej Čačak, uz pomoć Komande Kopnene vojske.

Prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa životnim putem vojvode Bojovića koji je vodio od zlatarskog čobančeta i turskog roba, kroz šest ratova, sve do načelnika štaba Vrhovne komande i komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta. Izložbu čini kolekcija od 41 odličja, koju je Kosta Rakić, ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, čuvao punih 56 godina i nedavno predao u amanet srpskom narodu, a na trajno čuvanje predsedniku Republike Srbije.

Zainteresovani građani mogu posetiti izložbu svakog dana u vremenu od 10 do 18 časova, do 15. decembra ove godine. 

Povezane vesti