Intenzivna obuka na artiljerijsko-raketnim sistemima za PVD

Četvrtak, 7.12.2023 | Obuka
Na lokacijama mirnodopskog razmeštaja jedinica 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, u toku je intenzivna obuka borbenih posluga artiljerijsko-raketnog sistema „pancir S-1“.

Obuka se realizuje sa ciljem daljeg unapređenja osposobljenosti pripadnika raketnog diviziona naoružanog „pancirima“ za pripremu i izvođenje dejstava uz maksimalno iskorišćenje mogućnosti ovog borbenog sredstva.

Težište je na uvežbavanju mladih oficira i podoficira tokom pripreme i izvršenja gađanja, odnosno rada borbenih posluga prilikom prevođenja artiljerijsko-raketne baterije u pripravnost za dejstvo.

U okviru kompleksne obuke, uvežbava se posedanje vatrenog položaja, prevođenje sistema u različite stepene pripravnosti, rad borbenih posluga na komandnom i borbenim vozilima, pretovar raketa, kao i otklanjanje neispravnosti.

Realizacija ovakvih uvežbavanja, koja se u jedinici sprovode tokom cele godine, ključna je za očuvanje visoke osposobljenosti i borbene gotovosti jedinice, kojoj su uvođenjem ovog sistema u operativnu upotrebu značajno unapređene sposobnosti za gađanje različitih ciljeva i zaštitu vojnih i drugih objekata od napada iz vazdušnog prostora.

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir S-1“ dejstvo po ciljevima na zemlji i u vazdušnom prostoru može izvoditi u pokretu, sa kratkih zastanaka ili posednutih vatrenih položaja, a njegovim uvezivanjem u sistem protivvazdušne odbrane unapređene su sposobnosti Vojske Srbije za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

Povezane vesti