Generalna proba prikaza operativnih sposobnosti VS na svečanosti u Novom Sadu

Četvrtak, 20.10.2016 | Aktuelnosti

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, danas je na novosadskom Beogradskom keju pred brojnim Novosađanima izvedena generalna proba prikaza operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Povodom predstojeće svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, danas je na novosadskom Beogradskom keju pred brojnim Novosađanima izvedena generalna proba prikaza operativnih sposobnosti Vojske Srbije kroz izvođenje dejstava jedinica Rečne flotile, RV i PVO i Specijalne brigade. 

Početak svečanosti označiće, kako je viđeno, prikaz osposobljenosti jedinica Garde, u kome će počasni bataljon, sa platoa Petrovaradinske tvrđave, izvršiti počasnu artiljerijsku paljbu sa 3 plotuna iz 6 artiljerijskih oruđa.

U prvom delu dinamičkog prikaza, jedinice Rečne flotile demonstrirale su izvođenje protivminskih dejstava, izvođenje rečnog desanta uz dejstvo brodske artiljerije i vazduhoplovnu vatrenu podršku jedinica RV i PVO. Prikazan je i rad tima ronilaca na zadatku borbenog traganja i spasavanja, odnosno pri izvlačenju utopljenika, kao i način kontrole unutrašnjih plovnih puteva i postupak prilikom rešavanja krize nastale otmicom civilnog plovila uz koordinaciju dejstava pripadnika Specijalne brigade, Rečne flotile i RV i PVO.

U drugom delu usledio je nastup motorizovanog ešelona, u kome su prikazana i najnovija i najsavremenija sredstva ratne tehnike i sredstva u razvoju, borbena i modernizovana vozila i naoružanje iz domaćeg proizvodnog programa.

Svečanost i prikaz operativnih sposobnosti Vojske Srbije Novosađani će moći pratiti u subotu 22. oktobra, na Dunavskom keju, ispred Doma Vojske.

Sutra od 16 časova biće upriličen defile pripadnika Garde i Specijalne brigade od Doma Vojske do centralnog novosadskog trga sa prikazom egzercira i borilačkih veština.
  
Rukovodilac svečanosti je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba VS general-major Vojin Č. Jondić, a kroz prikaz sekvenci posmatrače vodi komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Željko Petrović.

Učesnike vojnog dela svečanosti obišli su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Povezane vesti