Dan visokih zvanica na Zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“

Četvrtak, 13.6.2019 | Obuka
– Naša vojska možda nije najbogatija i najopremljenija, ali je sigurno jedna od najobučenijih armija koja ima možda i najbogatije borbeno iskustvo. Naši pripadnici RV i PVO su pokazali izuzetnu obučenost, motivisanost, disciplinu. Sve mete su oborene sa minimalnim utroškom sredstava, svi zadaci koji su bili pred njima su ispunjeni i od naše vojske ima puno da se nauči što su nam rekli i predstavnici Bugarske armije i armije Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je danas ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin na danu visokih zvanica na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“, kome je prisustvovao na poziv ministra odbrane Republike Bugarske Krasimira Karakačanova.

Prema njegovim rečima, pripadnici naše vojske su cenjeni gde god da dođu, a mi možemo biti sigurni u budućnost i mir naše zemlje.

– Sa ovakvom vojskom, koja pokazuje da je bolja i od najboljih na svetu, možemo da budemo sigurni da će naša sloboda biti sačuvana – istakao je ministar Vulin.

Govoreći o saradnji, ministar odbrane je naglasio da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost, kao i da Srbija neće postati članica NATO pakta, ali kroz program Partnerstvo za mir, što smatramo optimalnim nivoom naše saradnje, mi sarađujemo sa zemljama koje su u NATO paktu.

– Ovo je za nas veoma značajno i gledamo kako se oni obučavaju, vidimo koja sredstva koriste, razumemo bolje njihove procedure, njihov taktički pogled na određene situacije i za svaku vojsku je uvek dobro da se susreće sa drugim armijama. A kada su naši susedi u pitanju, to je onda i razvijanje međusobnog poverenja, boljeg odnosa i odnos naših vojski je svakako takav da možemo da budemo mirni i pouzdani – naglasio je ministar Vulin.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uspešno su danas izvršili gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“, čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Republike Bugarske.

Završnom gađanju na vežbi su prisustvovali i premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, ministar odbrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

Premijer Borisov je istakao značaj saradnje, ukazujući da su gađanje i zajednička vežba bili prilika za uvežbavanje i predstavljanje sposobnosti svake od zemalja učesnica. On je, takođe, istakao da je saradnja važna za očuvanje mira na Balkanu.  

Govoreći o rezultatima pokazanim na današnjem gađanju, general Žarković je istakao da lovačka avijacija i raketne jedinice za PVD pokazuju odličnu osposobljenost posada i posluga.

– Meni je zaista bilo zadovoljstvo da prisustvujem ovom gađanju, jer je cilj postignut u potpunosti i sve mete predviđene za uništenje su uništene. Još jednom smo pokazali ispravnost naše obuke na zemlji kako bismo pokazali što bolje rezultate – naglasio je general Žarković.

Osvrnuvši se na učešće naše avijacije na ovoj vežbi 2011. godine, komandant RV i PVO je istakao da smo mi i tada imali uvežbane pilote aviona MiG-29, ali da ove godine u gađanju učestvuje značajno veći broj pilota i aviona, što znači da imamo veći broj aviona na kojima se ostvaruje nalet i time nivo naleta po pilotu.

– Izuzetno je značajno da što više pilota ima prelet gde ostvaruje vatreno dejstvo, to je najviši nivo obuke i posle ovoga vi ste spremni da izvršavate sve borbene zadatke – istakao je general Žarković.

Komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković, pomoćnik rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD na vežbi „Šabla 2019“, istakao je da je ovogodišnje gađanje jedinica Vojske Srbije bilo izuzetno.

– Posle 15 godina, poslužioci na sistemu „strela 2M“ izvršili su uspešno gađanje, lovačka avijacija drugi put na ovom poligonu posle 2011. godine izvela je izuzetno gađanje. Mi „raketaši“ praktično svake druge godine dolazimo, a ovo je peto gađanje. Iz mog ugla, mislim da je bilo vrlo dobro i odlično i za svaku pohvalu – ocenio je general Janković.

Govoreći o uspešnosti gađanja, general Janković je istakao da su sve mete koje su bile lansirane, četiri padobranske i jedna radio-upravljana meta RUM, pogođene i uništene, kao i da su tri padobranske mete lansirane za lovačku avijaciju takođe uništene.

– Bojno gađanje je kruna svake obuke i ono ima specifičnu težinu, jer se raketaš postaje tek po izvršenom bojnom gađanju – istakao je general Janković dodajući da se u ovako složenim situacijama gađanja ljudi očeliče i vrate kompletni i iskusniji s više znanja.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na „Šabli“ odlične rezultate i pogotke je ostvarila i potporučnik Hristina Filipović, komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RV i PVO. Ona je prva žena koja je u našoj vojsci izvršila gađanje raketom „strela 2M“ na cilj i ostvarila direktan pogodak na ovogodišnjoj vežbi.

– Učestvovala sam u bojevom gađanju prenosnim raketnim sistemom za PVD „strela 2M“, a zadatak je bio gađanje pokretnih ciljeva. Imala sam čast da prva otvorim bojevo gađanje – naglasila je potporučnik Filipović.

Govoreći o značaju iskustva učešća na ovom gađanju, istakla je da je to bila prilika da primeni svoje znanje koje je tokom školovanja stekla.

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je oko 130 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Cilj gađanja je podizanje nivoa sposobnosti jedinica Vojske Srbije za zaštitu vazdušnog prostora.

Rukovodilac vežbe je brigadni general bugarske armije Petu Mirčev, a zamenik rukovodioca vežbe „Šabla 2019“ brigadni general Aleksandar Bjelić.

Ovogodišnja vežba na „Šabli“ okupila je više od 1.400 učesnika, a pripadnici Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu Bugarske armije izvodili gađanja 2010, 2011, 2013. i 2017. godine.

Povezane vesti