Pomoć Vojske Srbije u otklanjanju posledica poplava u Sloveniji

Sreda, 9.8.2023 | Aktuelnosti
Na osnovu odluke vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, u Republiku Sloveniju su upućeni pripadnici Vojske Srbije radi učešća u humanitarnoj operaciji sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile tu zemlju.

Na pružanju pomoći građanima Slovenije, angažovaće se više od 50 pripadnika Vojske Srbije sa dva helikoptera sa opremom za medicinsku evakuaciju i transport, četiri auto-cisterne za vodu, četiri auto-cisterne za gorivo i uređajima za dezinfekciju.

Kontingent Vojske Srbije će, u skladu sa zahtevima slovenačkih vlasti, biti angažovan na zadacima vazdušnog transporta, snabdevanja stanovništva vodom i gorivom, biološke dezinfekcije objekata i zemljišta u ugroženim područjima, kao i na izvođenju inžinjerijskih radova na raščišćavanju komunikacija od deponovanog materijala. 

Pripadnici Vojske Srbije ostaće u Sloveniji dok god to situacija na terenu bude nalagala. 
 
Ispraćaju dela snaga Vojske Srbije koje se prevoze vazdušnim putem danas je na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević.

Povezane vesti