Obeležena 73. godišnjica od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji

Nedelja, 6.4.2014 | Aktuelnosti

Centralna komemorativna svečanost povodom Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i obeležavanje 73. godišnjice od bombardovanja gradova u Srbiji, održana je danas u Beogradu, kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu, na Zemunskom keju. Uz državne i vojne počasti, svečanost je predvodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Centralna komemorativna svečanost povodom Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i obeležavanje 73. godišnjice od bombardovanja gradova u Srbiji, održana je danas u Beogradu, kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu, na Zemunskom keju.

Uz državne i vojne počasti, svečanost je predvodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. On je u ime Vlade Srbije položio lovorov venac kraj Spomenika stradalim pilotima, a poštu palim žrtvama polaganjem venaca odali su i predstavnici Vojske Srbije, grada Beograda, nevladinih organizacija, preživeli i potomci stradalih.

Polaganje cveća i venaca organizovano je i kod palate „Beograd”, zatim kod Granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve, u kojoj se nalazilo sklonište u kome je tokom šestoaprilskog bombardovanja stradalo više stotina građana Beograda. Pomen nevino stradalima održao se i kod spomenika stradalima u Karađorđevom parku, gde se nalazilo još jedno od bombardovanih skloništa, kao i u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju.

Povezane vesti