Zamena kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN u CAR

Sreda, 1.12.2021 | Multinacionalne operacije
Pripadnici Vojske Srbije koji su od marta ove godine bili angažovani u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici vratili su se u zemlju, nakon predaje dužnosti novom kontingentu Vojske Srbije. 

U prethodnih devet meseci, kontingent Vojske Srbije, u čijem sastavu je vojna bolnica nivoa 2+, bio je zadužen za prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu, kao i evakuaciju povređenih.

U složenim bezbednosnim i epidemiološkim uslovima u zoni operacije, pripadnici Vojske Srbije uspešno su realizovali sve postavljene zadatke i tako na pravi način reprezentovali Vojsku Srbije i Republiku Srbiju.

Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici uspostavljena je rezolucijom Saveta bezbednosti od 10. aprila 2014. godine. Republika Srbija je iste godine uputila medicinsko i nemedicinsko osoblje za vojnu bolnicu u prestonici Bangiju, a trenutno je u ovoj operaciji angažovan 12. kontingent Vojske Srbije.

Povezane vesti