Načelnik Generalštaba primio oficire pred upućivanje u misije Atalanta i UNMIL

Petak, 23.6.2017 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković razgovarao je danas s oficirima koji će u narednom periodu biti angažovani u mirovnim operacijama EU u Somaliji (EUNAVFOR Atalanta) i UN u Liberiji (UNMIL).

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u kasarni „Banjica 2“ sa oficirima koji će u narednom periodu biti angažovani u mirovnim operacijama Evropske unije u Somaliji (EUNAVFOR Atalanta) i Ujedinjenih nacija u Liberiji (UNMIL).

Prijemu u Generalštabu prisustvovali su zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević i zastupnik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Potpukovnik Miljan Svetozarević i kapetan korvete Goran Radić upućuju se, na godinu dana, na nove dužnosti za pripadnike Vojske Srbije, u Operativnoj komandi Vojne operacije pomorskih snaga EU (EUNAVFOR Atalanta) u Nortvudu kod Londona, a kapetan korvete Dejan Senji će četiri meseca biti angažovan na novoj dužnosti za pripadnike Vojske Srbije kao oficir za obuku u Komandi snaga, na komandnom brodu misije.

Na komandnom brodu u Komandi snaga misije (EUNAVFOR Atalanta), na dužnosti štabnog oficira, biće angažovan i kapetan korvete Milan Nikolić.

Major Nenad Ristić narednih osam meseci obavljaće dužnost vojnog posmatrača, ujedno starijeg nacionalnog predstavnika, u mirovnoj operaciji UN u Liberiji (UNMIL).

Upućivanjem naših pripadnika u Vojnu operaciju pomorskih snaga EU u Somaliji „Atalanta“ (EUNAVFOR Atalanta) učešće Vojske Srbije u ovoj misiji biće povećano sa četiri na sedam pozicija. Snage u operaciji su angažovane na sprečavanju, prevenciji i suzbijanju delovanja pirata i oružanih pljački duž obale Somalije. Trenutno su u Operativnoj komandi u Nortvudu angažovani dva oficira i jedan podoficir Vojske Srbije, kao i jedan štabni oficir rečnih jedinica na komandnom brodu misije u Indijskom okeanu.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji (UNMIL) sa vojnim posmatračima od 10. decembra 2003. godine. Zbog smanjenja brojnog stanja pripadnika UNMIL, kao jedne od mera koja se sprovodi u cilju priprema za završetak operativnog rada i povlačenja ove mirovne operacije, od 2016. godine broj angažovanih oficira Vojske Srbije je smanjen sa četiri na jednog. Vojni posmatrač je angažovan na kontroli i osmatranju sprovođenja mandata misije u dubini teritorije Republike Liberije.  

Povezane vesti