Pilot-kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija

Četvrtak, 29.2.2024 | Obuka
U bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je realizacija pilot-kursa za štabne oficire u mirovnim operacijama, u organizaciji Integrisane službe za obuku Ujedinjenih nacija i uz podršku Centra za mirovne operacije Vojske Srbije.

Reč je o specijalizovanom kursu koji se sprovodi radi potvrde kvaliteta i prihvatljivosti novog materijala za obuku štabnih oficira, pre nego što bude odobren od strane Ujedinjenih nacija i prosleđen na korišćenje državama čije snage učestvuju u mirovnim operacijama pod okriljem ove međunarodne organizacije.

Na ovaj način će se unaprediti važeći standardi i procedure Ujedinjenih nacija i osigurati jedinistvena implementacija najsavremenijeg pristupa u radu vojne komponente mirovnih snaga, a izbor našeg centra za domaćina kursa predstavlja potvrdu kvaliteta obuke i priprema koje se u Vojsci Srbije sprovode za potrebe učešća u mirovnim operacijama.

Dvonedeljno usavršavanje pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz 17 stranih zemalja, svi sa prethodnim iskustvom u obuci ili u obavljanju dužnosti štabnih oficira u misijama, a obuku izvodi instruktorski tim Integrisane službe UN.

Realizacija ovog kursa u Republici Srbiji dodatno doprinosi afirmisanju naše zemlje kao države koja je iskreno privržena izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu.

Povezane vesti