Međunarodni kurs u Centru ABHO

Sreda, 26.4.2023 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije u Kruševcu ove nedelje se realizuje međunarodni kurs iz oblasti radiološko-hemijsko-biološke zaštite.

Polaznici kursa su pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Egipta, Kine, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Španije. Oni se tokom petodnevne obuke usavršavaju u ovoj oblasti i osposobljavaju za upotrebu sredstava za zaštitu od dejstva nuklearnog, radiološkog, hemijskog ili biološkog (NRHB) oružja i dekontaminaciju ljudi, objekata i zemljišta.

U obuci, koju izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, koriste se uređaji i oprema na upotrebi u Vojsci Srbije. Osim teorijske nastave, programom su predviđene i praktične vežbe u laboratoriji i na poligonu „Ravnjak“, kako bi se polaznici obučili za upotrebu specijalizovanih instrumenata i proračun pouzdanosti zaštitnih sredstava i opreme u uslovima dejstva NRHB oružja.

Činjenica da ovo usavršavanje pohađaju pripadnici oružanih snaga zemalja sa četiri kontinenta govori o ugledu koji naš centar ima u svetu, i predstavlja potvrdu kvaliteta obuke i stručnosti instruktorskog kadra u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Povezane vesti