Zamena kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN u CAR

Četvrtak, 14.9.2023 | Multinacionalne operacije
Pripadnici Vojske Srbije koji su od marta ove godine bili angažovani u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici vratili su se u zemlju, nakon uspešnog učešća u ovoj mirovnoj operaciji. 

U prethodnih šest meseci, kontingent Vojske Srbije, u čijem sastavu je vojna bolnica nivoa 2+, bio je zadužen za prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu, kao i evakuaciju povređenih.

U složenim bezbednosnim uslovima u zoni operacije, oni su uspešno realizovali sve postavljene zadatke i tako na najbolji način prezentovali profesionalizam i obučenost pripadnika sanitetske službe Vojske Srbije. Njih je zamenio novi kontingent koji će nastaviti da radi na zadacima zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija u prestonici Centralnoafričke Republike, Bangiju. 

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici započela 2014. godine upućivanjem medicinskog i nemedicinskog osoblja, a osim za vojnu bolnicu nivoa 2+ svoje pripadnike angažuje i kao štabne oficire i vojne posmatrače.

Povezane vesti