Međunarodni kurs u Centru ABHO

Utorak, 6.9.2022 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane ove nedelje se realizuje međunarodni kurs iz oblasti radiološko-hemijsko-biološke (RHB) zaštite, koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga sedam drugih zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Brazila, Grčke, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Crne Gore, Španije i Srbije, unaprediće svoja znanja iz ove oblasti i osposobiti se za upotrebu sredstava za zaštitu od dejstva radiološkog, hemijskog i biloškog oružja i dekontaminaciju ljudi, objekata i zemljišta. 

U obuci, koju izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, koriste se uređaji i oprema na upotrebi u Vojsci Srbije. Pored teorijske nastave, programom su predviđene i praktične vežbe na poligonu „Ravnjak“ i u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu, tokom kojih će polaznici uvežbavati upotrebu instrumenata za merenje efekata RHB oružja, kao i sprovođenje mera zaštite od ove vrste oružja. 

Realizacija međunarodnih kurseva i veliko interesovanje oružanih snaga partnerskih država za učešće na usavršavanjima u Centru ABHO potvrđuju visok kvalitet obuke koja se u Vojsci Srbije sprovodi u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane i učvršćuju status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku.

Povezane vesti