Obeležavanje Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih nacija

Sreda, 24.5.2023 | Kultura i tradicija
U Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, koji se obeležava u spomen na 29. maj 1948. godine kada je uspostavljena prva mirovna misija Ujedinjenih nacija.

Ovaj praznik se obeležava kako u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, tako i svim državama članicama, a posvećen je učesnicima mirovnih misija, posebno onima koji su život izgubili u službi očuvanja mira u svetu.

Svečanosti u Domu Garde prisustvovali su načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, pripadnici Centra za mirovne operacije, veterani i brojni gosti.

Uz odavanje priznanja i zahvalnosti svim učesnicima mirovnih misija pod mandatom Ujedinjenih nacija koji su u proteklih 75 godina rizikovali svoje živote kako bi održali mir u zemljama širom sveta, general Glišović je istakao profesionalno angažovanje, stručnost i osposobljenost pripadnika Vojske Srbije u realizaciji svih dodeljenih zadataka u mirovnim operacijama.

U mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija trenutno je angažovano 269 pripadnika Vojske Srbije koji savesno i odgovorno izvršavaju dodeljene zadatke, dajući svoj doprinos izgradnji i očuvanju mira u svetu i dostojno predstavljajući svoju državu i vojsku u međunarodnom okruženju.

Povezane vesti