Obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade

Petak, 1.12.2017 | Kultura i tradicija

Na aerodromu „Batajnica“ danas je svečano obeležen 2. decembar - Dan 204. vazduhoplovne brigade i jedanaesta godišnjice od formiranja te jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Sava Milenković, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, penzionisani pripadnici jedinice, kao i porodice poginulih i preminulih pripadnika brigade.
 
Podsećajući na istorijat jedinice, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić, istakao je da su na zastavi slave te jedinice zapisane i slavne tradicije 6. lovačkog puka, heroja odbrane Beograda u aprilskom ratu 1941. godine.
 
- Šesti puk se preselio u ratnu istoriju ali je bio i ostao nadahnuće generacija srpskih vazdušnih vitezova, rekao je komandant i dodao da je jedinica kojom komanduje uvek imala savremenu vazduhoplovnu tehniku i visoke borbene mogućnosti, krasila ju je visoka stručna borbena osposobljenost, snažan kolektivni duh i nesalomiv borbeni moral.
 
Pukovnik Bilić je istakao da smo nakon dužeg vremena svedoci opremanja brigade lovačkim avionima, višenamenskim helikopterima novije generacije kao i modernizacije transportnih vazduhoplova, što će svakako doprineti uspešnoj realizaciji zadataka i podizanju operativnih sposobnosti jedinice.
 
- I ove godine smo izvršili planiranu obuku kadeta Vojne akademije a obuka mladih kolega omogućila nam je da u borbene jedinice vazduhoplovstva uputimo nove pilote. Uz velike napore i puno ličnog požrtvovanja, održana je ispravnost tehnike na nivou koji je omogućio da se ne zaustavi obuka, ostvari planirani nalet i realizuju sve planirane letačke aktivnosti - rekao je komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Bilić i podsetio na sve rezultate koje je jedinica ostvarila u prethodnom periodu, u godini koju je okarakterisao veoma uspešnom.
 
Prema njegovim rečima, osnovni cilj brigade u narednom periodu biće očuvanje suvereniteta i kontrole vazdušnog prostora Republike Srbije, povećanje kvaliteta i ostvarenog naleta, uz maksimalnu moguću održivost ispravnosti vazduhoplova, kako bi se učinio sledeći iskorak ka potpunom oporavku sposobnosti jedinice.
 
Na svečanosti su nagrađeni i pohvaljeni najuspešniji pripadnici, tradicionalno su dodeljene zahvalnice u znak sećanja na majora Zorana Radosavljevića, i odata počast poginulim i preminulim pripadnicima jedinice polaganjem venca na spomenik "Niko nije rekao neću".

Dan 204. vazduhoplovne brigade obeležava se 2. decembra u znak sećanja na isti datum 1949. godine, kada je formiran 204. lovački avijacijski puk. 

Povezane vesti