Godišnjica Drugog srpskog ustanka

Sreda, 23.4.2014 | Kultura i tradicija

Polaganjem lovorovih venaca u Spomen-kompleksu Drugom srpskom ustanku u Takovu obeležena je 199. godišnjica početka stvaranja moderne srpske državnosti. Vence su položili ministar prosvete Tomislav Jovanović, u ime Vlade Srbije, delegacija Vojske Srbije predvođena zamenikom načelnika Generalštaba general-potpukovnikom Jovicom Draganićem, kao i predstavnici opštine Gornji Milanovac.

Polaganjem lovorovih venaca u Spomen-kompleksu Drugom srpskom ustanku u Takovu obeležena je 199. godišnjica početka stvaranja moderne srpske državnosti.

Vence su položili ministar prosvete Tomislav Jovanović, u ime Vlade Srbije, delegacija Vojske Srbije predvođena zamenikom načelnika Generalštaba general-potpukovnikom Jovicom Draganićem, kao i predstavnici opštine Gornji Milanovac i delegacije koje prisustvuju obeležavanju praznika ove opštine.

Svečanostima je prisustvovao i patrijarh srpski gospodin Irinej.

Memorijalni kompleks u Takovu posvećen je događajima iz 1815. godine, kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. pod Karađorđem.

Time je počeo Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

Povezane vesti