Svečana akademija povodom Dana verske službe Vojske Srbije

Utorak, 14.11.2023 | Kultura i tradicija
Povodom Dana verske službe i desetogodišnjice od njenog uvođenja u Vojsku Srbije, večeras je u Domu Vojske u Beogradu održana svečana akademija, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Ministar odbrane je tom prilikom, na predlog načelnika Generalštaba, dodelio vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane najzaslužnijim verskim službenicima.

O istorijatu i značaju verske službe govorio je načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, koji je istakao da je verska služba u Vojsci Srbije utemeljena na Zakonu o Vojsci Srbije i podsetio da je njenim uvođenjem omogućeno elementarno ljudsko pravo, sloboda ispovedanja vere svim pripadnicima naše vojske.

On je podsetio da se počeci verske službe vezuju za Vojsku Kneževine Srbije, koja je u svom sastavu uz pravoslavne vojne sveštenike imala i određen broj vojnih imama i vojnih rabina, a pravo na svoja duhovna lica imale su sve priznate crkve i verske zajednice.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije brigadni general Predrag Kraljević, predstavnici verskih zajednica i brojni gosti.

Dan verske službe se praznuje 12. novembra u spomen na dan kada je 1839. godine donošenjem Vojnog zakona prvi put definisano vršenje verske službe u Vojsci Kneževine Srbije.

Povezane vesti