Priznanja Ministarstva odbrane za pripadnike koji su se istakli u akcijama spasavanja

Petak, 23.6.2017 | Aktuelnosti

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba primili su danas pripadnike Vojske Srbije i Žandarmerije, koji su se istakli u spasavanju dece kod granice sa Bugarskom i čoveka iz zapaljenog čamca na Lidu.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, primili su danas u Maloj ratnoj sali šest pripadnika Vojske Srbije i dvojicu iz Žandarmerije, koji su se prethodnih dana istakli u akcijama spasavanja dvoje dece kod državne granice prema Bugarskoj i čoveka iz zapaljenog čamca na Lidu u Zemunu.
 
Uručujući medaljone Ministarstva odbrane  ministar Đorđević je  istakao da su pripadnici još jednom dokazali da dostojno nose svoje uniforme, jer za njih nije bilo dileme treba li pomoći i još jednom dokazati građanima da zavređuju njihovo poverenje.
 
- Nemamo dovoljno dobar način da vam se odužimo, možemo samo da uradimo ono što je često najteže, da vam ljudski i od srca kažemo hvala na vašem herojstvu - rekao je ministar odbrane, i dodao da je siguran da su ponosni na svoje delo i da im to što nose u sebi niko ne može oduzeti niti im platiti, te da je to najveća privilegija.
 
Ministar Đorđević je potvrdio da je imao ličnu želju da sretne nagrađene i uruči im priznanja kako bi im dao do znanja koliko poštuje njihov čin.

- Čast je poznavati vas i biti ministar odbrane Vojske koja ima takve pripadnike u svom stroju, izjavio je Đorđević.
 
Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković pridružio se čestitkama i rekao nagrađenim pripadnicima da su učinili čast Vojsci i Policiji time što su dokazali da su spremni za dobra i hrabra dela.
 
- Srećni smo što imamo takve ljude koji časno obavljaju svoj posao. Država od nas očekuje da obavljamo zadatke kako najbolje umemo, a postoji tim ljudi čija je želja da učine sve kako bi obezbedili bolje uslove za pripadnike Vojske i Policije, rekao je general Diković.
 
Podsetimo, pripadnici Zajedničkih snaga Vojske i Policije, angažovani na obezbeđenju dela državne granice, pronašli su dvoje dece starosti 16 i 9 godina iz sela Dragovita kod Poganova – u opštini Dimitrovgrad, koja su se izgubila čuvajući stoku, i odveli ih do Zdravstvenog centra u Dimitrovgradu.
 
Tokom radova pripadnika 1. pontonirskog bataljona Rečne flotile na sklapanju pontonskog mosta preko reke Dunav, do plaže Lido u Zemunu, nagrađeni su iz zapaljenog  čamca u privatnom vlasništvu, zahvaćenog vatrom, spasili čoveka - doplivali do njega i izvukli ga na obalu plaže Lido gde mu je doktorka ukazala prvu pomoć.

Povezane vesti