Obeležavanje Dana 204. vazduhoplovne brigade

Petak, 1.12.2023 | Kultura i tradicija
Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas je održana vojna svečanost povodom Dana 204. vazduhoplovne brigade, koji se obeležava u spomen na 2. decembar 1949. godine, kada je formiran 204. lovački avijacijski puk.

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, sumirani su rezultati u godini za nama i uručena priznanja najboljim pojedincima, nakon čega su položeni venci i cveće kraj spomen-obeležja „Niko nije rekao neću“. Ovom prilikom su uručene i zahvalnice najboljim pilotima i mehaničarima koje se tradicionalno dodeljuju u znak sećanja na majora Zorana Radosavljevića, pilota koji je poginuo u odbrani zemlje od NATO agresije 1999. godine.

U osvrtu na postignute rezultate istaknuti su visok nivo osposobljenosti pripadnika 204. vazduhoplovne brigade, potvrđen na brojnim vežbama i bojevim gađanjima u zemlji i inostranstvu, i unapređenje sposobnosti jedinice uvođenjem novih savremenih vazduhoplova u operativnu upotrebu.

Svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, predstavnici jedinica Vojske Srbije, organa lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve i institucija sa kojima brigada sarađuje.

Povezane vesti