Prijem u Generalštabu povodom vojnih praznika

Petak, 27.10.2017 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas delegacije roda oklopnih jedinica, veterinarske i meteorološke i navigacijske službe povodom predstojećih vojnih praznika.

Delegaciju oklopnih jedinica predvodio je komandant Druge brigade kopnene vojske pukovnik Željko Kuzmanović, vođa delegacije veterinarske službe bio je pukovnik Radivoje Anđelković iz Uprave za vojno zdravstvo, a delegaciju meteorološke i navigacijske službe – zastavnik Radoslav Vidović iz Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Dan oklopnih jedinica obeležava se u znak sećanja na 31. oktobar 1941. godine kada je ustanički vod od dva tenka prvi put dejstvovao u toku borbe za oslobođenje Kraljeva.

Dan veterinarske službe obeležava se 1. novembra u znak sećanja na isti datum 1851. godine kada je Ukazom kneza Aleksandra postavljen prvi načelnik veterinarske službe.

Dan meteorološke i navigacijske službe obeležava se 1. novembra u znak sećanja na dan kada je 1923. godine osnovana meteorološka sekcija Prve vazduhoplovne komande. 

Povezane vesti