Ispraćaj pešadijske čete u mirovnu misiju u Libanu

Ponedeljak, 26.5.2014 | Aktuelnosti

Pripadnici pešadijske čete 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske danas su u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški svečano ispraćeni u misiju Ujedinjenih nacija Unifil u Libanu. Ispraćaju su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa saradnicima, predstavnici lokalnih vlasti i mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Pripadnici pešadijske čete 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske danas su u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški svečano ispraćeni u misiju Ujedinjenih nacija Unifil u Libanu.

Ispraćaju su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa saradnicima, predstavnici lokalnih vlasti i mnogobrojna rodbina i prijatelji. Zastavu čete koja će u mirovnoj misiji biti angažovana u okviru španskog bataljona preuzeo je komandir major Goran Roganović.

Ministar odbrane Bratislav Gašić, obraćajući se svečanom stroju, podsetio je da sistem odbrane razvija kapacitete i sposobnosti za sve tri definisane misije Vojske. On je rekao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i dalje angažuju raspoložive kapacitete i ulažu maksimalne napore da bi se pružila pomoć stanovništvu, sprečila šteta i otklonile posledice nepogoda nezapamćenih razmera koje su pogodile našu zemlju.

– Republika Srbija nastavlja angažovanje svojih vojnih jedinica u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija na izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Pripadnici Vojske Srbije u najboljem svetlu predstavljaju vojsku i zemlju, kako pred građanima Kipra, Liberije, Konga, Obale Slonovače i drugih zemalja, tako i pred pripadnicima drugih oružanih snaga sa kojima zajedno rade – istakao je ministar Gašić.

On je podvukao da su naši mirovnjaci pre svega sposobni i odgovorni ljudi koji svakodnevno pomažu lokalnom stanovništvu i spasavaju ljudske živote na udaljenim mestima podjednako dobro kao i našim građanima poslednjih dana.

– Znanjem, profesionalnim i požrtvovanim radom naš vojnici zavredeli su mnogobrojna priznanja i odlikovanja, stekli poštovanje svojih kolega i zadobili simpatije lokalnog stanovništva – rekao je ministar. On je vojnicima i njihovim starešinama poručio da je predstojeće angažovanje veliki profesionalni izazov za njih.

– Radićete u međunarodnom okruženju, služićete se stranim jezikom, boravićete na terenu koji vam je sada nedovoljno poznat, u klimi koja nije kao naša, susretaćete se sa različitim kulturama, kao i sa običajima i navikama kolega iz drugih država – rekao je ministar i pozvao ih da u svim situacijama postupaju časno i čovečno kako dolikuje pripadnicima Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković rekao je da naši pripadnici u mirovnim misijama pod zastavom Ujedinjenih nacija rade veoma dobro, da postavljaju standarde i da im zbog toga treba odati priznanje.

Ministar odbrane je, odgovarajući na pitanja novinara o čemu je bilo reči prilikom njegove nedavne posete Moskvi, odnosno da li je jedna od tema bio i ruski kredit, rekao da je modernizacija srpske vojske veoma važno pitanje, ali da nije bilo reči samo o kreditu.

– Nije razgovor bio samo o robnom kreditu. Naravno Vojsci Srbije taj kredit je veoma bitan, pre svega zbog modernizacije VS, u koju moramo da uđemo bržim tempom nego što je do sada bilo. Pre svega smo im zahvalili na pomoći koju su nam pružili prilikom elementarnih nepogoda, ali i razgovarali smo o zajedničkim vežbama, poput tenkovskog biatlona, o vazdušnodesantnoj vežbi, vojnomedicinskoj, vojnoobrazovnoj i vojnotehničkoj saradnji, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da je u nedavnim poplavama, uprkos rasprodaji velike količine resursa 2006. i 2007. godine, Vojska Srbije spremno odgovorila na sve izazove.

– Da smo i to imali na raspolaganju možda bismo mogli i drugačije da izađemo i pomognemo drugim jedinicima, pošto je Vojska Srbije imala apsolutno svu tehniku koja joj je bila potrebna da odgovori na sve zadatke koji su bili postavljeni pred nju – odgovorio je Gašić dodavši da je naložena istraga ko je, kada i zašto ta sredstva prodao.

Povezane vesti