Vojska Srbije u novoj misiji UN na Bliskom istoku

Utorak, 24.10.2017 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa pripadnicima VS koji narednih dana odlaze u mirovne operacije EU u Somaliji i UN na Bliskom istoku.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa pripadnicima VS koji narednih dana odlaze u mirovne operacije Evropske unije u Somaliji i Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku.

Vojska Srbije započinje angažovanje u još jednoj misiji Ujedinjenih nacija upućivanjem potpukovnika Stevana Rašete na dužnost vojnog posmatrača u misiji UNDOF na Bliskom istoku.

Mirovna operacija UNDOF je uspostavljena Rezolucijom Saveta bezbednosti UN od 31. maja 1974. godine radi razdvajanja sirijskih i izraelskih oružanih snaga tokom arapsko-izraelskih ratova. Mandat snaga misije je očuvanje prekida vatre i nadgledanje dezangažovanja i oblasti razdvajanja između oružanih snaga Izraela i Sirije.

U misiju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije (EUTM Somalia) odlazi petočlani medicinski tim predvođen majorom Zoranom Mladenovićem, koji će narednih šest meseci biti angažovan na zadacima medicinskog zbrinjavanja pripadnika misije.

U ovoj misiji pripadnici Vojske Srbije učestvuju od 25. aprila 2012. godine, a trenutno su angažovani oficir na dužnosti šefa sanitetske službe i petočlani sanitetski tim. 

Povezane vesti