U Prokuplju završen Osnovni kurs za razminiranje

Petak, 28.4.2017 | Obuka

U kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju danas je završen Osnovni kurs za razminiranje, koji je pohađalo je 17 oficira i podoficira Vojske Srbije.

U kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju danas je završen Osnovni kurs za razminiranje, koji je počeo 6. aprila ove godine.

Osnovni kurs pohađalo je 17 oficira i podoficira Vojske Srbije, a obuku je izvodio instruktorski tim iz Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Polaznici kursa stekli su znanja o opremi i sredstvima koja se koriste za razminiranje, a tokom kursa izvedene su i dve vežbe sa bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima na poligonima „Stražava“ i „Mikulovac“ u okolini Prokuplja.

Cilj ovog kursa bio je da se polaznici upoznaju sa osnovama humanitarnog razminiranja i načinom korišćenja opreme za razminiranje, koju su donirale Oružane snage SAD.

Dodeli sertifikata su prisustvovali potpukovnik Kori Šej, šef kancelarije za saradnju u oblasti odbrane ambasade SAD u Beogradu, pukovnik Slađan Stamenković, načelnik štaba Treće brigade Kopnene vojske i potpukovnik Dragan Milenkov komandant 310. inžinjerijskog bataljona.

Tokom 2018. godine, planirana je realizacija još dva kursa kako bi pripadnici Vojske Srbije usavršili svoja znanja i izvodili obuku za humanitarno razminiranje, u skladu sa međunarodnim standardima.  

Povezane vesti