Ispraćaj tima za zaštitu brodova u operaciju „Atalanta”

Petak, 4.8.2017 | Multinacionalne operacije

Svečani ispraćaj za 12 pripadnika Vojske Srbije koji će se u narednim danima pridružiti međunarodnim snagama u vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji – Atalanta, priređen je danas u kasarni ,,Banjica 2”, u Beogradu.

Poželevši srećan put našim mirovnjacima, brigadni general Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, istakao je da je ovo peti tim koji Vojska Srbije u Somaliju, da su naoružani znanjem i iskustvom prethodnih timova i da je uveren da će i ovaj tim da pronese čast i profesionalnost srpskog vojnika, kao i prethodni. 

Prema rečima pukovnika Nikole Dejanovića, zastupnika načelnika Centra za mirovne operacije, pripadnici Vojske Srbije će u misiji Atalanta biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova, čija je misija zaštita brodova organizacije Svetski program za hranu i trgovačkih brodova u zoni operacije od napada pirata. 

Državna zastava Republike Srbije uručena je vođi našeg tima kapetanu korvete Igoru Ignjatović, koji je izrazio uverenje da će tim dostojno predstavljati Vojsku Srbije, te da će sve zadatke obavljati krajnje profesionalno i na način dostojan srpskog vojnika. 

U nedelju će pripadnici tima otputovati u zonu operacije i naredna četiri meseca biće angažovani na zaštiti štićenog broda u vodama Adenskog zaliva i Indijskog okeana. 

Svečanom ispraćaju, uz članove porodica i prijatelje mirovnjaka, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Povezane vesti