Центар за обуку јединица за МнОп

Центар за обуку јединица за мултинационалне операције обавља послове из делокруга обуке и усавршавања јединица за учешће у мултинационалним операцијама, који се пре свега односе на: планирање, организовање, координацију, контролу способности и евалуацију јединица Војске Србије.

Центар за обуку јединица за мултинационалне операције налази се у Бујановцу. 

Командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције је потпуковник Драган Пауновић. 

Задаци ЦОЈ за МнОп


ЦОЈ за МнОп реализује:

  • обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама
  • пружање подршке и учешће у обуци појединаца и тимова Војске Србије и партнерских земаља за учешће у мултинационалним операцијама.

Обука у ЦОЈ за МнОп


Oбукa у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције реализује се по принципу модула који се надограђују и надовезују један на други. Постоје четири модула: (1) Академска обука, (2) Обука послуга, посада и одељења, (3) Реализација заједничких вежби, (4) Реализација гађања из личног и колективног наоружања.

Академска обука


Обука се изводи у учионицама, на симулаторима и тренажерима. У саставу Центра за обуку јединица за мултинационалне операције тренутно се налази Центар за самостално учење енглеског језика, али се очекује и испорука осталих симулатора и тренажера за обуку неопходних за опремање Симулационог центра.

Обука послуга, посада и одељења


Oбука се изводи на полигонима, у приближно реалним условима. Јединице на обуци су у могућности да спроведу све стандардне оперативне процедуре у извршавању задатака у мултинационалним операцијама, као што су: патроле, конвоји, контролни пунктови, реакција на инциденте у бази, осматрање у додељеној зони, контрола масовног окупљања и побуне, претрага терена, хелио маршалинг и медицинска евакуација повређених и оболелих.

Тренутно су на полигону изграђена два истурена базна кампа и један стални контролни пункт. У оквиру полигона су израђене саобраћајнице.

Реализација заједничких вежби


Полигон „Рујан” са својим топографским карактеристикама обезбеђује велики маневарски простор јединицама на обуци.

У зависности од сценарија вежбе, на полигону „Рујан” могуће је реализовати вежбе на терену за јединице закључно са батаљонским нивоом.

Реализација гађања из личног и колективног наоружања


Обука у овој фази реализовала би се на Стрелишном комплексу „Вртогош”, где ће се изводити:

  • гађања из пешадијског оружја,
  • гађања из конвоја,
  • квалификациона гађања,
  • ситуациона гађања,
  • обука са бојним минско-експолозивним средствима,
  • гађања ручном одбрамбеном бомбом,
  • гађања из пиштоља и револвера,
  • гађања из ручног ракетног бацача.

Центар за обуку јединица за мултинационалне операције је формиран 20. маја 2012. године. Центар је прва јединица Војске Србије намењена за обуку јединица које се упућују у мултинационалне операције.
 
У Центру се тренутно обучавају јединице Војске Србије које се упућују у мултинационалне операције на Кипру и у Либану.

Контакт


Адреса: База „Југ“
Телефон: +381 (0) 17 414-598
Телефакс: +381 (0) 17 414-256
Мејл: dragan.paunovic@vs.rs

Повезане вести