Обука за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава

Среда, 21.4.2021 | Обука
Припадници јединице за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава из састава Треће бригаде копнене војске изводе редовну обуку на мирнодопској локацији, припремајући се за задатке који их очекују у току нове сезоне.

Иако је реч о искусним професионалцима који су прошли захтевну обуку у земљи и иностранству и стекли међународно признате сертификате за хуманитарно разминирање, обука у јединици се изводи свакодневно. 

Са реализацијом задатака на разминирању и уклањању неексплодираних убојних средстава у војним објектима ова јединица је кренула 2017. године и у међувремену је стекла непроцењиво искуство у раду са касетном муницијом, авио-бомбама и убојним средствима домаће производње. Само у току прошле године, припадници јединице су били ангажовани на дубинској претрази терена и пиротехничком обезбеђењу инжињеријских радова на 11 локација широм Републике Србије, а ангажовали су се и за потребе извођења вежби и уклањање пронађених неексплодираних убојних средстава.

Извршавање наменских задатка јединице изискује добар одабир кадра, темељну припрему пре одласка на терен и правилно коришћење заштитне опреме. Захваљујући добрим припремама, организацији и одговорном приступу сваком задатку, јединица је у току 2020. године очистила 19 хектара различитих терена, где је пронађено око 1500 неексплодираних убојних средстава. Почетком овог месеца припадници јединице су упућени на нове локације, како би својим радом и те терене учинили безбедним за редовно коришћење.

Повезане вести