Тактичка вежба „Стена 01“ у бази „Југ“

Уторак, 27.9.2016 | Обука

У бази „Југ“ код Бујановца јуче је почела тактичка вежба „Стена 01“, у оквиру које ће бити извршена самоевалуација нивоа 1 инжињеријске чете опште подршке коју је Војска Србије декларисала за учешће у мултинационалним операцијама.

Током три дана вежбе на полигону „Боровац“ биће приказане бројне радње и поступци инжињеријских јединица, попут извиђања терена за постављање моста, изградње моста, путева и хелидрома, а рад на вежби оцењиваће евалуаторски тим под руководством пуковника Марија Арбутине из Управе за оперативне послове (Ј-3) Генералштаба Војске Србије.

Почетку вежбе присуствовали су начелник Управе за оперативне послове (Ј-3) генерал-мајор Војин Ч. Јондић, заменик команданта Треће бригаде копнене војске и руководилац вежбе пуковник Предраг Грбић, као и евалуатори и посматрачи из Аустрије, Босне и Херцеговине, Грчке, Македоније, САД, Финске и Француске. 

Руководилац вежбе пуковник Предраг Грбић је изразио уверење да су припадници јединице и чета као целина врлодобро оспособљени. Он је позвао припаднике чете да усвојена знања и умећа покажу током вежбе, како су то показали претходних година – за време снежних непогода на Јастрепцу, у општинама Блаце, Куршумлија, Сврљиг, за време временских непогода и поплава у Обреновцу, Текији, Куршумлији, Прокупљу, Крупњу, поправком путева и изградњом мостова у општинама Куршумлија, Свилајнац, Ражањ, Бајина Башта, као и током многобројних вежбовних активности Треће бригаде копнене војске. 

Инжињеријска чета опште подршке декларисана за учешће у мултинационалним операцијама формирана је у марту ове године од припадника 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске. 

Повезане вести