Међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018”

Четвртак, 4.10.2018 | Међународна сарадња

Четврта међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018“, на којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, одржава се на аеродрому Батајница.

Пре почетка дела данашњих летачких активности на аеродрому Батајница, руководилац вежбе командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић истакао је да је реч о вежби која традиционално носи пун назив “Братство авијатичара Русије и Србије”.

- Вежба је добила на значају, што из године у годину постаје традиција на овим просторима. Ово је, наиме, четврта година за редом да се вежба реализује заједно са Ваздушно-космичким снагама Руске Федерације - нагласио је генерал Билић.

Говорећи о вежби, он је истакао да у вежби учествују ваздухоплови из састава РВиПВО Војске Србије и то МиГ-29, ловачки авион у верзији једноседа и двоседа и хеликоптер Ми-17, најновији хеликоптер у нашем наоружању, и што је значајно за ову вежбу, ангажоване су мешовите посаде. 

- Сложеност задатака на вежби огледа се у томе што су, осим ваздухопловства Руске Федерације и Србије, укључени и припадници Специјалне бригаде Војске Србије. Када се вежба реализује на простору Руске Федерације, тамо су, такође, укључене њихове специјалне снаге - истакао је генерал Билић. 

Руководилац вежбе генерал Билић је, такође, истакао да се вежба изводи у ваздушном простору Републике Србије, на различитим локацијама. 

- Током претходна четири дана трајања вежбе, извршили смо увежбавање трагања и спасавања, вежбе контроле и заштите ваздушног простора, ваздушног транспорта, ваздушног десанта, евакуације повређених и превожење у медицинске установе. Данас је, такође, у ваздушном простору изнад аеродрома Батајница изведена ваздушна борба, прост и сложен пилотаж, а на простору Ченте увежбавана су дејства по земаљским циљевима - објаснио је генерал Билић.

Он је, такође, додао да је вежба прилика, због свог мешовитог карактера, за преношење и размену искустава и знања међу посадама двеју земаља. 

Заменик руководиоца вежбе пуковник Константин Суриков, рекао је да је реч о другом извођењу вежбе у Србији, а циљ вежбе, како је додао, није обука, већ припрема за извршење заједничких задатака у мешовитим посадама.

- У овој вежби учествују већ припремљени пилоти, како са српске стране, тако и са руске. Летно-тактичка вежба значи највиши ниво борбене припремљености пилота и увежбавају се најсложенији задаци као што су трагање и спасавање, ваздушни бој и дејства по циљевима на земљи. Циљ је, такође, да увежбамо и споразумевање између посада - нагласио је пуковник Суриков.

Према његовим речима, вежба је до сада протицала успешно, оценивши да су се мешовите посаде добро показале у извршавању задатака.

Након лета који је приказан посетиоцима на данашњој вежби, пилот потпуковник Дејан Беда, помоћник команданта за операције 204. ваздухопловне бригаде, истакао је да је циљ вежбе био увежбавање контроле и заштите ваздушног простора мешовитих посада, чиме се развијала оперативна способност наших снага, као и интероперабилност.  

У данашњем сегменту, како је додао, приказана је, између осталог, и симулација ваздушне борбе напада на појединачни циљ, као и напад на земаљске циљеве на малим висинама.

Потпуковник Олег Киљас, који је био део исте посаде, истакао је да је током лета показана доста добра обука и припрема, а он је био задужен за контролисање извршавања задатака.

Мајор Горан Гајић, пилот хеликоптера, оценио је да су искуства стечена на овој вежби драгоцена и за руске и за пилоте Војске Србије, нарочито јер се, у зависности од земље у којој се вежба изводи, уче процедуре друге стране које се користе у ваздухопловству, а његов колега, потпуковник Алексеј Лепкин да су на вежби стекли пријатеље.  

Вежба „БАРС” четврту годину заредом реализује се наизменично у Руској Федерацији и Републици Србији. Овогодишња вежба почела је 1. октобра потписивањем техничког споразума на аеродрому Батајница и трајаће до 6. октобра.

Биљана Миљић

Повезане вести