Други део тактичке вежбе „Стена 02“

Понедељак, 23.10.2017 | Обука

Данас је почео други део тактичке вежбе „Стена 02“, коју изводе декларисане јединице Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности.

У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ данас почео други део тактичке вежбе „Стена 02“, коју изводе декларисане јединице Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности – лака пешадијска чета из састава 31. пешадијског батаљона Треће бригаде копнене војске, вод војне полиције из састава Трећег батаљона војне полиције из Ниша и вод атомско-биолошко-хемијске одбране из 246. батаљона АБХО из Крушевца.

Циљ вежбе, која траје до 27. октобра, је практична провера и оцењивање борбене спремности и способности декларисаних јединица Војске Србије за извршавање тактичких задатака у комплексом безбедносном окружењу.

Током тактичке вежбе биће извршена НАТО евалуација нивоа 2 декларисаних јединица према стандардима и процедурама евалуације борбене спремности копнених јединица и Концепта оперативних способности, уз учешће 27 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе и посматрачког тима из Команде здружених снага Напуљ и Команде копнених снага у Измиру. На челу мултинационалног евалуаторског тима је пуковник Марио Арбутина из Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије.

Руководилац тактичке вежбе пуковник Слађан Стаменковић, заменик команданта Треће бригаде копнене војске, истакао је, отварајући вежбу, да су предузете све мере да се обезбеде најбољи услови за извођење вежбе и евалуације. 

– Декларисаним јединицама желим успех у извођењу вежбе, а евалуаторском тиму да реално оцени борбену спремност и способност декларисаних јединица – додао је пуковник Стаменковић. 

Прошле седмице у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ успешно је завршен први део тактичке вежбе „Стена 02“, у оквиру ког је извршена НАТО евалуација нивоа 1 декларисане инжињеријске чете опште намене из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља. 

Повезане вести