Вежба „Комшије 2019“

Четвртак, 6.6.2019 | Обука

Дан високих званица мултинационалне тактичке вежбе са бојевим гађањем „Комшије 2019“ („Neighbours 2019“), коју од 2. до 8. јуна заједно изводе припадници Војске Србије, Оружаних снага Мађарске и Националне гарде Охаја, одржан је данас у оквиру војног комплекса „Орешац“, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

Циљ вежбе, чији је овогодишњи домаћин 11. пешадијски батаљон Прве бригаде копнене војске, је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника оружаних снага земаља учесница вежбе на такичком нивоу, у току извршавања операција подршке миру у мултинационалном окружењу.

Након приказа, учесницима се обратио командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић, који је поручио да је изградња и очување мира и безбедности у свету примаран циљ мировних мисија Уједињених нација и као такав тежак, частан и одговоран задатак и озбиљан професионални изазов за све који учествују у припреми јединица.

– Искуства и знање које стичемо на оваквим вежбама значајна су и веома драгоцена. Размена искуства из мировних операција и међусобно познавање, као и заједничко увежбавање техника и процедура, поред знања доприноси и јачању поверења међу оружаним снагама наших земаља. Извршавање задатака у мултинационалном окружењу је изазов, а посебно када се извршавају у циљу успостављања и одржавања мира – истакао је генерал Насковић.

Он је рекао да су за остваривање циљева мисије подједнако важи оспособљеност, опремљеност, компатибилност, али и сарадња, поверење и међусобно поштовање и додао да је несумњиво да заједнички рад на оваквима вежбама ствара услове за успешно извршење мисије.  

Командант Пете пешадијске бригаде „Иштван Бошкаји“ Оружаних снага Мађарске пуковник Шолшар Балаш честитао је на успешној вежби, рекавши да разлику види само у униформама, а да су тактика, процедуре и професионализам свих учесника исти. Према његовим речима, овогодишња вежба „Комшије“ послужиће као припрема за УН мисију у којој ће Оружане снаге Мађарске учествовати следеће године.

Потпуковник Метју Вудроф, командант 37. бригаде Националне гарде Охаја вежбу види као добру прилику да се научи нешто ново и развију добри односи и тимски рад. Посебно истиче развијање способности заједничког рада у борби против непријатеља.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио је признања најбољим учесницима вежбе „Комшије 2019“ десетару Габору Сабу из Оружаних снага Мађарске, разводнику Сајмону Остину из Националне гарде Охаја и разводнику Владану Гарчевићу припаднику Војске Србије.

Дану високих званица присуствовали су и заменик амбасадора САД у Републици Србији Курт Донели и војни изасланик Мађарске потпуковник Макач Габор.

Тактичка вежба „Комшије“ изводи се од 2011. године наизменично у Србији и Мађарској као билатерална вежба у циљу припрема за учешће у мултинационалним операцијама и унапређења сарадње. Од 2017. године на вежби учествују и припадници Националне гарде Охаја, чиме је вежба постала трилатерална.

Повезане вести