Обележен Дан 204. ваздухопловне бригаде

Понедељак, 2.12.2013 | Актуелности

На аеродрому Батајница данас је пригодном војном свечаношћу обележен Дан 204. ваздухопловне бригаде. Почасну смотру јединице тим поводом извршио је генерал-мајор др Миодраг Гордић, заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На аеродрому Батајница данас је пригодном војном свечаношћу обележен Дан 204. ваздухопловне бригаде. Почасну смотру јединице тим поводом извршио је генерал-мајор др Миодраг Гордић, заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Свечаности су, поред припадника 204. бригаде, присуствовали и представници команди и јединица Војске Србије, локалне самоуправе, Српске православне цркве и бивши припадници Бригаде.

Командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић рекао је да се ове године обележава 85 година од формирања славног 6. ловачког авијацијског пука и 64 године од настанка 204. ваздухопловног ловачког пука, јединица које су ушле у историју бранећи слободно небо над Србијом. Он је истакао да данашња 204. ваздухопловна бригада радом и резултатима показује дубину свог поштовања према херојима српског ваздухопловства, чије традиције с поносом наствља.

Генерал Бандић је подсетио на херојски јуриш у небо  — априла 1941. године — тадашњих припадника 6. ловачког пука и историју која се поновила готово пола века касније. Он је рекао да њихова дела обавезују данашње припаднике јединице и да представљају идеал и путоказ.

— Данас, као и до сада делимо судбину и економски тренутак свога народа и своје државе. Објективна ограничења у којима смо радили током ове године нису умањиле наш допринос укупној моћи ваздухопловства Војске Србије. Неколико последњих година, по свим показатељима, биле су године напретка у обуци на аеродрому Батајница. Донеле су веру у будућност, а грађанима Србије мирно и сигурно небо — рекао је командант Бригаде пред свечаним стројем.

Он је истакао да је његова јединица одржала способност непрекидне заштите и контроле суверенитета у ваздушном простору Републике Србије, а да истовремено ствара нову генерацију пилота авиона „миг-29“. Бандић је подсетио да је транспортна авијација успешно летела изнад Европе, Медитерана, Африке и Блиског истока показујући спремност да помогне колегама који, носећи српску заставу, учествују у мултинационалним операцијама. Командант је искористио прилику да истакне и достигнућа јединице у обуци кадета Војне академије, одржавању и унапређењу нивоа исправности ваздухопловне технике и сарадњи са осталим јединицама Војске Србије и цивилним структурама.

Данас је на аеродрому Батајница освештана и богослужбена просторија за вернике Српске православне цркве. Капелу посвећену Светом Илији, заштитнику 204. ваздухопловне бригаде, освештао је Његово правосвештенство епископ сремски Василије, уз саслужење војног свештенства. После тога, у новом храму први пут је служена литургија, након чега је епископ Василије освештао и заставу јединице.

Повезане вести