Обележена годишњица смрти пуковника пилота Миленка Павловића

Понедељак, 29.4.2013 | Актуелности

Помен пуковнику пилоту Миленку Павловићу, који је погинуо током НАТО бомбардовања, 4. маја 1999. године, бранећи небо изнад Србије, одржан је јуче у његовом родном месту Горњем Црниљеву поред Осечине, над којим је пре 14 година и оборен.

Помен пуковнику пилоту Миленку Павловићу, који је погинуо током НАТО бомбардовања, 4. маја 1999. године, бранећи небо изнад Србије, одржан је јуче у његовом родном месту Горњем Црниљеву поред Осечине, над којим је пре 14 година и оборен.

Меморијалном скупу присуствовали су представници 204. ваздухопловне бригаде, које је предводио командант бригаде бригадни генерал Предраг Бандић, командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Душко Жарковић, чланови породице погинулог пилота, представници локалних и власти општине Стара Пазова, која је подржала Бригаду у организацији манифестације, затим припадници полиције и пријатељи и поштоваоци Миленка Павловића.

Манифестација је отворена падобранским скоком припадника Војске Србије, а након парастоса положени су венци на спомен-обележје.

- Четрнаести пут обележавамо дан када је погинуо наш колега, а други пут на овај начин, са жељом да већ следеће године организовање овог меморијалног скупа постане традиција – истакао је генерал Бандић, обраћајући се присутнима у Горњем Црниљеву, напомињући да је тај крај препун херојских споменика онима који су попут Павловића часно погинули бранећи своју земљу.

- Пилоти који су данас летели извршили су испитни лет за звање наставника летења - напоменуо је генерал Бандић предајући породици Павловић златни летачки знак као симболичну ознаку најбољих пилота Војске Србије.

Током меморијалног скупа, родно место пуковника пилота Павловића надлетали су авиони галеб, а манифестацију су употпунили културно-уметнички програм и акција „Војни лекар и ветеринар на селу“. Лекари и ветеринар 204. ваздухопловне бригаде организовали су бесплатне прегледе и предавања за становнике Горњег Црниљева.

Током дводневне манифестације организовано је и такмичење у фудбалу, излет и обилазак Музеја пилота Миленка Павловића.

Миленко Павловић рођен је 5. октобра 1959. године у селу Горње Црниљево, код Осечине. Прва четири разреда завршио је у родном селу, а осмогодишњу школу, са одличним успехом, у Осечини. На јесен 1974. године уписао је Војну ваздухопловну гимназију у Мостару, а по завршеној четвртој години, са одличним оценама на провери летачких знања, уписује Ваздухопловну војну академију. Током изванредне професионалне каријере завршио је обуку за најсавременији борбени авион миг-29 и Генералштабну школу, постао командант 204. ловачког авијацијског пука. Погинуо је 4. маја 1999. године изнад Ваљева, супротстављајући се формацији од 16 НАТО авиона који су бомбардовали Србију.

Повезане вести